29 oct. 2021 | 08:30

România stă pe a doua comoară din UE, dar românii suferă în case inexplicabil. Ce se întâmplă cu gazele naturale pe care le are țara noastră

ACTUALITATE
România stă pe a doua comoară din UE, dar românii suferă în case inexplicabil. Ce se întâmplă cu gazele naturale pe care le are țara noastră

Există o veche expresie românească ce sintetizează întreaga existență a acestui popor frumos, dar parcă predestinat la necazuri și suferință: „săracă țară bogată”.

În timp ce românii au ajuns să plătească facturi explozive la energia electrică și la gazele naturale, clasamentele întocmite de organizațiile internaționale ne arată că, în realitate, nu suntem nici pe departe săraci.

Țara noastră este una dintre cele mai bogate în zăcăminte de gaze naturale din întreaga Uniune Europeană.

Suferim, dar stăm pe bogății

Dacă arunci o privire în casa majorității românilor, nu ai zice că, în adâncul pământului nostru strămoșesc se ascund adevărate averi.

În timp ce gazul nostru rămâne neexplorat în adâncuri, importăm masiv gaze de la străini. În iulie peste 40% din consumul in­tern de gaz al României a venit de la Gazprom. Nivelul importului este unul record, dar și inexplicabil, spun analiștii, care ne amintesc faptul că avem, de la natură, al doilea cel mai mare zăcământ de gaze dintre toate statele membre ale Uniunii Europene.

Lovitura cea mai dură a venit zilele acestea de la ANRE, care a aprobat scumpirea gigacaloriei în toată ţara.

În Arad, Oradea şi Bârlad se vor resimți cele mai puternice scumpiri. Astfel, agentul termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad se scumpeşte cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei. Termoficare Oradea va livra gigacaloria cu o majorare de 95%, de la 160 lei la 313 lei, iar CET Arad cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei.

De asemenea, Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov vor înregistra scumpiri de 87%, Moderncalor Botoşani de 94%, iar Vest Energo CET Militari, CET Griviţa, Enet Focşani – 86% fiecare.

Consumatorii trebuie să știe că, în privința Bucureștiului, ANRE a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei.

“Aceste cresteri se datoreaza unei cresteri medii a pretului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reteaua de distributie, de +140% a pretului gazelor naturale livrate din reteaua de transport si cu circa +23% a pretului carbunelui, fata de valorile luate in calcul pentru bonusul si preturile energiei termice valabile pana la 31 octombrie 2021”, explica ANRE.