România se digitalizează și începe în forță, cu inteligența artificială

România se digitalizează și începe în forță, cu inteligența artificială

Autoritatea pentru Digitalizarea României tocmai a inițiat o consultare publică mult așteptată de cetățenii români interesați de evoluția tehnologică a țării noastre. Reprezentanții Autorității spun că aceasta este prima propunere legislativă din domeniul inteligenţei artificiale elaborată la nivel european.

Este vorba despre o consultare publică ce vizează adoptarea unor norme noi care să reglementeze modul în care cetăţenii şi companiile din Uniunea Europeană (UE) utilizează tehnologiile Inteligenţei Artificiale (AI).

Este prima propunere legislativă din domeniul inteligenţei artificiale elaborată la nivel european

„AI Act este prima propunere legislativă din domeniul inteligenţei artificiale elaborată la nivel european. Legislaţia se bazează pe obiectivul major al Comisiei Europene de a gestiona, cât mai eficient şi în acord cu valorile UE, tranziţia digitală a economiei şi societăţii europene.

Conform studiilor recente de la nivelul UE, în România procentul companiilor care au introdus sisteme de inteligenţă artificială în activitatea proprie este de 31%, peste media europeană de 25%, motiv pentru care impactul unei astfel de propuneri poate fi semnificativ – atât pentru industrie, cât şi pentru cetăţeni”, a declarat Octavian Oprea, preşedintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Prin urmare, Comisia Europeană a demarat un proces de creare a unui cadru legislativ care să încurajeze inovarea în domeniul inteligenţei artificiale şi dezvoltarea de soluţii digitale bazate pe tehnologii emergente. Procesul are în vedere asigurarea faptului că sistemele de inteligenţă artificială utilizate la nivelul Uniunii Europene sunt sigure, etice şi de încredere.

Pentru a asigura funcţionarea adecvată şi transparentă a sistemelor de inteligenţă artificială utilizate în Uniunea Europeană, Comisia Europeană a propus o abordare bazată pe riscuri, clasificând sistemele în funcţie de utilizările specifice în activitatea companiilor, instituţiilor publice şi cetăţenilor.

Scopul este acela de a stabili reguli armonizate şi de a oferi dezvoltatorilor, utilizatorilor şi celor care implementează tehnologii de inteligenţă artificială un anumit nivel de predictibilitate legislativă, în contextul dinamismului evoluţiei tehnologice, au mai transmis reprezentanții Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).

Citește și: