România, săraca țară bogată: de ce nu ne mai facem bine, conform ministrului Muncii

România, săraca țară bogată: de ce nu ne mai facem bine, conform ministrului Muncii

Românii sunt unii dintre cei mai săraci din România, iar problema ține atât de angajatorii care profită de cei care își caută de lucru, cât și de cei care se complac cu ajutorul social de la stat.

Într-un set de declarații surprinzătoare făcute de ministrul Muncii, Raluca Turcan a oferit o altă perspectivă asupra circumstanțelor care au dus la un grad sporit de sărăcie în România. În opinia oficialului guvernamental, dependenții de ajutor social sunt doar o parte a problemei. Majoritatea situației triste referitoare la finanțele din România vine de la cei 1,4 milioane de angajați din sistemul privat care sunt nevoiți să supraviețuiască cu salariul minim pe economie, de multe ori, reprezentând singurul venit dintr-o familie cu unul sau doi copii.

În ochii ministrului, cei care beneficiază lunar de salariul minim pe economie, ”trăiesc în situații aproape identice cu unii care sunt dependenți de ajutorul social”, conform datelor furnizate de Raluca Turcan la B1 TV.

”Să ştiţi că România sărăciei nu e doar legată de asistenţa socială. România sărăciei este legată şi de cei care sunt plătiţi cu salariul minim. Avem în sistemul public aproximativ 80.000 de persoane. Hai să spunem că în sistemul public multe sporuri – şi de aceea eu nu sunt atât de radicală pe subiectul sporurilor – s-au creat unele sporuri ca artificii pentru a le mai suplimenta veniturile, dar, pe fond, avem 80.000 în sistemul public plătiţi cu salariul minim”, a declarat Turcan, marţi seară, la B1 Tv.

Din punctul de vedere al oficialului ministerial, salariații sunt nevoiți să trăiască în situații chiar mai dificile decât cei cu ajutor social.

„Însă mult, mai dramatică este situaţia în sectorul privat. În sectorul privat avem 1.400.000 de oameni declaraţi cu salariul minim. Acei oameni trăiesc în situaţii aproape identice cu unii care sunt dependenţi de ajutorul social şi acolo avem obligaţia să creştem ocuparea, să venim cu măsuri active, să sprijinim mediul economic, să-i îndemnăm să intre în piaţa muncii, să ceară locuri de muncă din ce în ce mai bine pregătite”, a adăugat ministrul.
Citește și: