08 iul. 2021 | 07:10

România, săraca țară bogată: cât de prost le merge românilor, comparativ cu restul UE

ACTUALITATE
România, săraca țară bogată: cât de prost le merge românilor, comparativ cu restul UE

În cazul în care ai trăit în vreun moment cu impresia că românilor le merge bine, te-ai înșelat amarnic. Suntem cei mai săraci din Uniunea Europeană, detașat. Aceasta este concluzia unei analize la nivelul întregului bloc UE.

Danemarca are cei mai bogați cetățeni din Uniunea Europeană. Ei au cele mai mari rezerve de numerar și economii de pensii, conform datelor făcute publice de banca centrală a danezilor. În medie, averea netă a unei persoane din această țară nordică se ridică la 1,3 milioane coroane daneze sau peste 211.000 dolari. Aceasta era situația la finele anului trecut, conform Profit.ro și este improbabil să se fi schimbat între timp.

De partea cealaltă a baricadei, românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de averea financiară netă deținută. Ca referință, bogăția netă financiară reprezintă diferența dintre activele financiare ale unui individ (numerar, depozite bancare, economii de pensii etc.) și pasive (datorii). Datele băncii centrale vizează cetățenii danezi cu vârsta de peste 15 ani.

Bloomberg atrage atenția asupra faptului că situația din Danemarca este cu atât mai specială cu cât băncile comerciale din această țară s-au numărat printre primele care au implementat dobânzi negative la scară largă pentru depozite. Respectivul sistem a fost implementat în 2012 pentru a controla cursul de schimb.

În același top ale averilor nete, danezii sunt urmați de olandezi, cu o avere netă per capita de 180.000 de dolari. În Suedia, un cetățean obișnuit are o avere de 172.000 de dolari, în medie. În Luxemburg, discutăm de 149.000 de dolari, iar Belgia închide top 5 cu 143.000 de dolari.

În extrema cealaltă, un român s-ar putea să aibă o avere netă financiară de 8900 de dolari, în medie. Mai sus decât noi sunt slovacii cu 10.400 de dolari. Până și în Bulgaria, averea netă medie este de 13.900 de dolari. Polonezii se bucură de 14.500 de dolari, în media, iar în Croația, același parametru financiar este egal cu 17.100 de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele