09 apr. 2021 | 10:13

S-au lăcomit Vodafone, Orange și alții? De ce nu mai e internetul mobil atât de ieftin în România

ACTUALITATE
S-au lăcomit Vodafone, Orange și alții? De ce nu mai e internetul mobil atât de ieftin în România

România e cunoscută drept una dintre țările cu cea mai bună viteză la internet. Când vine vorba de prețurile la internetul mobil, însă, țara noastră coboară în clasament.

România nu se mai numără în partea de sus a clasamentului atunci când vine vorba de cel mai ieftin internet mobil. Țara noastră a început să coboare abrupt, chiar dacă oferta e variată și, teoretic, asta înseamnă prețuri mai mici pentru consumatori.

România a căzut 27 de poziții în Topul mondial, până pe locul 66, cu un preț mediu de 1,18 dolari pentru 1 GB de date mobile, arată profit.ro, pe baza datelor analizate de cable.co.uk.

România nu mai are internet mobil atât de ieftin

Datele arată că prețul mediu în România a crescut ușor, de la 1,03 dolari pe GB în 2020. Altfel stau lucrurile la vecinii de peste Prut, spre exemplu. În Republica Moldova, tarifele medii practicate de operatorii de telefonie mobilă de acolo au scăzut considerabil, de la 1,12 dolari/GB anul trecut la 0,32 dolari/GB în prima parte a acestui an.

Astfel, țara e pe primul loc în regiune când vine vorba de internet mobil ieftin și pe locul 7 la nivel mondial.

România stă bine, însă, dacă e să compari cu țările din regiune. E pe locul 4 în Europa de Est, fiind depășită de Republica Moldova, cum spuneam, de Polonia și Macedonia.

Raportat la regiune, Cehia are cel mai scump internet mobil din regiune, cu un cost mediu de 8,15 dolari/GB. Când vine vorba despre prețurile la nivel global, 1 GB de date mobile costă, în medie, 4,07 dolari.

Israel are cel mai ieftin internet mobil din lume (0,05 dolari/GB), la polul opus aflându-se Guineea Ecuatorială, cu un preț mediu de 49,67 dolari/GB.

Studiul a fost realizat pe baza datelor din 230 de țări.

“Multe dintre cele mai ieftine țări pentru date mobile pot fi încadrate în două categorii: unele au o infrastructură excelentă de bandă largă mobilă și fixă și astfel furnizorii pot oferi cantități mari de date, ceea ce reduce prețul pe GB, în timp ce altele, cu rețele de internet fix mai puțin avansate, depind în mare măsură de datele mobile, iar economia dictează că prețurile trebuie să fie scăzute, deoarece oamenii nu-și permit să plătească mai mult”, comentează Dan Howdle, analist la Cable.co.uk.