România, pe ultimul loc în Europa, din nou: la ce ne-am mai făcut de râs, acum

România, pe ultimul loc în Europa, din nou: la ce ne-am mai făcut de râs, acum

România se fură singură, aceasta este concluzia celui mai recent studiu publicat de Eurostat cu referire la productivitatea resurselor naturale, la utilitatea financiară a practicilor de exploatarea de pe teritoriul țărilor din Uniunea Europeană.

România a avut în 2020 o productivitate a resurselor naturale mai redusă decât Bulgaria, situându-se pe ultimul loc în Uniunea Europeană, arată datele publicate marţi de Eurostat, conform Agerpres.

Ca referință, în timp ce în România şi în Bulgaria productivitatea resurselor naturale a fost anul trecut mai mică de 0,4 euro/kilogram, în Ţările de Jos a fost de 5,4 euro/kilogram, cea mai bună performanţă din UE. Practic, aceea este normalitatea, cam la acea valoare ar trebui să fie valorificate resursele de la noi.

Din păcate, țări precum România și Bulgaria trag mult în jos media europeană. Aceasta din urmă a fost de 2,22 euro/kilogram, faţă de 0,38 euro/kilogram în țara noastră şi 0,43 euro/kilogram la vecinii noștri ”mai săraci”.

Dacă iei în calcul și paritatea puterii de cumpărare (monedă artificială care înlătură diferenţele de preţuri între ţări), România şi Bulgaria rămân pe ultimele locuri în UE după productivitatea resurselor, cu 0,7 PPS/kg în România şi 0,8 PPS/kg în Bulgaria. Pe lângă România şi ţara vecină, doar Estonia mai are o productivitate a resurselor naturale mai mică de 1 PPS pe kilogram. La polul opus se situează Ţările de Jos cu o productivitate a resurselor naturale de 4,7 PPS/kg, urmate de Luxemburg 3,9 PPS/kg şi Italia 3,7 PPS/kg.

Pentru români, tristă nici măcar nu este realitatea actuală, ci trendul absolut terifiant depistat de Eurostat. Datele adunat de Agenția Europeană de Statistică arată că productivitatea resurselor naturale în România este în scădere constantă în ultimii ani de la 0,45 euro/kg în 2018, la 0,42 euro/kg în 2019 şi 0,38 euro/kilogram în 2020.

În mod previzibil, nivelul productivității resurselor minerale variază foarte mult de la un stat la altul, în blocul comunitar. Aceste diferențe pot fi explicate atât prin diferența de volum a resurselor minerale de la o regiune la alta, dar și prin diversitatea activităților industriale, rolul jucat de sectorul serviciilor și nivelul activităților de construcție. Este relevantă și amploarea, respectiv modelele consumului său, dar și diversele surse de energie disponibile într-o țară sau alta.

Citește și: