România parcă nu mai e în „lumea a treia”: câte localități sunt considerate „zone albe”, adică fără internet
În România sunt prezenți în piața telecom câțiva jucători mari care oferă internet în aproape orice colț al țării. Iar asta se vede și-n statisticile oficiale.
România stă din ce în ce mai bine la capitolul internet și-s foarte puține zone neacoperite de o astfel de conexiune, arată ANCOM. Numărul localităţilor considerate “zone albe”, adică fără acoperire cu internet broadband, a scăzut considerabil în ultima perioadă.
Scăderea e cu peste 40%, până la 1.600, de la aproximativ 2.700, cât se înregistrau în 2019. Sunt datele oficiale prezentate de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin.
România, acces la internet aproape oriunde
“A scăzut semnificativ numărul localităţilor care erau considerate ‘zone albe’, cu peste 40%. Dacă la prima consultare, în 2019, identificasem peste 2.700 de localităţi fără acoperire (cu internet – n. r.), după prima centralizare a informaţiilor primite în cadrul consultării derulate recent erau 1.600 de astfel de localităţi. În schimb, a crescut cu 42% numărul localităţilor în care utilizatorii au acces la reţele fixe de bandă largă ultra-rapide, adică peste 100 Mbps. Avem o creştere de 6.900, acum doi ani, la aproape 9.800, în prezent. Numărul localităţilor acoperite cu reţele cu viteze de descărcare de 2, 30, 100 Mbps şi peste 100 Mbps a crescut cu 11%, de la aproape 11.000, acum doi ani, la peste 12.000, în prezent”, a punctat oficialul ANCOM.
Printre marii jucători din piața telecom care asigură internet în România se numără Digi, Orange România, Telekom România și Vodafone.
Un raport recent arăta, pe de altă parte, că internetul mobil nu mai e chiar atât de ieftin. Investițile făcute trebuie recuperate cumva. România a căzut 27 de poziții în topul mondial, până pe locul 66, cu un preț mediu de 1,18 dolari pentru 1 GB de date mobile, arată profit.ro, pe baza datelor analizate de cable.co.uk. Prețul mediu în România a crescut ușor, de la 1,03 dolari pe GB în 2020.
Țara noastră stă bine, însă, dacă e să compari cu țările din regiune. E pe locul 4 în Europa de Est, fiind depășită de Republica Moldova, de Polonia și Macedonia.