02 apr. 2021 | 08:00

România, imună la hackeri: pe ce dă statul român 70 de milioane

ACTUALITATE
România, imună la hackeri: pe ce dă statul român 70 de milioane

Nu mai puțin de 70 de milioane de lei va investi țara noastră într-un proiect de securitate cibernetică, pentru a proteja instituțiile statului. În mare parte, banii vin din fonduri europene.

Poșta Română, Loteria Română, Autoritatea Electorală Permanentă și 26 de primării reședință de județ ar trebui să devină imune la hackeri, în urma unei investiții fabuloase. Banii ar trebui să se reflecte într-un sistem național de avertizare în timp real a persoanelor fizice și juridice vizate de atacuri cibernetice. Acesta ar urma să fie implementat în perioada următoare de către CERT-RO (Centrul național de răspuns la incidente de securitate cibernetică) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS),

Noul proiect are o valoare estimată la aproape 70 milioane de lei, din care finanțarea UE nerambursabilă este de peste 58 milioane de lei, conform datelor furnizate de CERT-RO. O licitație pentru achiziția de echipamente hardware și software a și fost lansată în toamna anului trecut, fiind depuse 13 oferte. În practică, produsul pentru care s-a licitat este intituat ”sistem de alertă timpurie și informare în timp real – RO-SAT”.

Pe lângă sistemele efective, banii se duc pe realizarea unui număr de cel puțin 120 de audituri de securitate pentru rețelele din locațiile beneficiarilor în care vor fi amplasate echipamentele. În plus, va fi vorba de instruirea unui număr de 20 de specialiști pentru procesarea alertelor generate de terminalele SOC, managementul terminalelor SOC, managementul sistemului de alert[ timpurie ;i informare ]n timp real, intervenția rapidă în caz de atac cibernetic, investigarea atacurilor cibernetice, ethical hacking și altele.

Dacă ai o curiozitate vizavi de numele asociate acestei inițiative, deși contractul nu a fost momentan atribuit, lista companiilor ofertante o poți vedea mai jos:

1. Tema Energy SRL (ofertant unic) pt. lotul 12

2. Pragma Computers (ofertant unic) pentru loturile 4,2,5, 6,8,9

3. Power Back-Up Services (ofertant unic) pentru lotul 12

4. Power Electric Rom SRL (ofertant unic) pt lotul 12

5. Eltek Multimedia (ofertant unic) pentru lotul 7

6. Metaminds (ofertant unic) pentru loturile 3,1

7. Stream Networks (ofertant unic) pentru loturile 11,9

8. Kapsch (ofertant unic) pentru lotul 4

9. Sama Consul (ofertant unic) pentru lotul 10

10. Pragma Computers (ofertant unic) pentru lotul 11

11. Orange Romania (ofertant unic) pentru loturile 1,3

12. S&T România (lider), Trencadis Corp (ofertant), Best Internet Security (subcontractant 97%) pentru lotul 1

13. Dataware Consulting (lider), Logic Computer (ofertant) – pentru lotul 1

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele