România, gata pentru certificatul digital de vaccinare european: când intră în vigoare pașaportul Covid-19
România este pregătită pentru implementarea certificatului verde digital al Uniunii Europene, documentul care ar trebui să faciliteze libera circulație în UE, dar care continuă să ridice numeroase întrebări. Avem și o dată de lansare pentru pașaportul Covid-19.
Andrei Baciu este vicepreședintele CNCAV și, din această poziție, este responsabil de buna funcționare a platformei digitale care va facilita implementarea și utilizarea certificatului verde digital al UE. Miercuri seară, a afirmat că România se află la această oră într-un punct bun legat de introducerea viitorului document, iar sistemul informat al țării noastre pregătit.
În afara României, Polonia, Portugalia și Letonia au mai făcut teste similare. Dacă totul merge bine și nu se mai răzgândesc oficialii europeni în privința utilității pașaportului Covid-19, ar trebui să fie implementat la începutul lunii iulie.
”România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes. În plus, colegii de la STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au reuşit să pună la punct şi aplicaţia de verificare, ceea ce a permis ţării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun. În această săptămână, în afară de România, au mai făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice încă trei ţări: Polonia, Portugalia şi Letonia. Şi aceste state au trecut cu bine de primul test”, a scris, miercuri sear, pe Facebook, vicepreşedintele CNCAV, Andrei Baciu.
În ceea ce privește informațiile pe care le va pune la dispoziția celui care îl verifică, la fel ca orice alt document oficial, certificatul digital verde european conține datele de identificare ale deținătorului. Lista include numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, dar și un identificator unic al certificatului, pentru ca acesta să fie identificat rapid într-o bază de date.
Verificarea pentru emiterea certificatului se va realiza simplu şi rapid, din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sau din aplicaţia Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore şi persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.
”Certificatele verzi digitale UE sunt gratuite şi vor facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricţii epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mişcare. Documentul va putea fi tipărit sau folosit direct de pe telefonul mobil. În acest fel, timpul de aşteptare în aeroporturi va fi extrem de redus, doar cât este scandat codul QR. Acest certificat ar urma să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie”, a mai scris Baciu.
În final, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat, miercuri, că testarea de interconectare privind certificatele digitale ale UE privind COVID a fost realizată cu succes. Noul sistem dezvoltat de STS este responsabil de generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor desiguranţă care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european şi validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.