23 nov. 2021 | 11:54

România, din nou la coada Europei: țara în care calitatea vieții este doar un vis frumos

ACTUALITATE
România, din nou la coada Europei: țara în care calitatea vieții este doar un vis frumos

Majoritatea românilor trăiesc într-o sărăcie lucie, în condiții de trai deplorabile, fără acces la utilități, educație sau șansa unui loc de muncă bine plătit. Aceasta este concluzia unui studiu despre calitatea vieții la nivel global realizat de ONG-ul Social Progress Imperative.

România, din nou, este la coada Europei și pe locul 44 la nivel global când vine vorba de calitatea vieții și bunăstarea socială. Dacă vrei să vezi partea plină a paharului, deși aproape că lipsește cu desăvârșire, am urcat un loc în top. Anul trecut, țara noastră era pe 45. Pe bătrânul continent, însă, România este pe ultimul loc după cei doi parametri de referință, după Ungaria și Bulgaria, conform analizei realizate cu sprijinul Deloitte.

România, o țară tristă, fără perspective

Studiul Social Progress Imperative cu Deloitte măsoară Indicele de Progres Social sau IPS. Astfel, se cuantifică prin cifre exacte calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 168 de țări, în baza analizei a trei parametrii principali. Ca referință, metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază (hrană şi îngrijire medicală de bază, apă şi salubritate, locuinţă şi siguranţă personală), pentru cele care ţin de bunăstare (accesul la educaţie de bază, accesul la informaţii şi comunicaţii, sănătatea şi bunăstarea, calitatea mediului) şi pentru elementele care ţin de oportunităţi (drepturile personale, libertatea personală şi de alegere, incluziunea, accesul la educaţie avansată). În baza punctajului acordat, ţările din clasament sunt grupate în şase categorii, în mod descrescător.

„Ne-am fi aşteptat ca pandemia de COVID-19 să anuleze progresul social înregistrat pe parcursul a câţiva ani, dar este remarcabil faptul că, anul acesta, indicele la nivel global este uşor mai ridicat decât cel de anul trecut (65,05 puncte din 100, comparativ cu 64,68, în 2020). Acest aspect demonstrează cât de rezistenţi şi plini de resurse sunt oamenii, organizaţiile şi societăţile atunci când se confruntă cu dificultăţi mari şi persistente. În acelaşi timp, toţi ne-am dori să vedem România avansând de pe ultima poziţiei în Europa, lucru care nu s-a întâmplat anul acesta, în ciuda progresului înregistrat de ţara noastră în toate cele trei categorii analizate – nevoi de bază, bunăstare şi oportunităţi”, explică Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova.

Pornind de la particularitățile de mai sus, România se află în primele 50 de țări la toate cele trei categorii analizate, nevoi de bază (locul 41), oportunităţi (locul 45) şi bunăstare (locul 50). Semnificativ mai triste sunt însă valorile de incluziune (locul 85), sănătatea sau bunăstarea (locul 81) şi accesul la educaţia de bază (locul 73).

Dacă vrei să știi unde să te muți, Norvegia este lider în top cu 92,63 de puncte, în timp ce România a obținut 78,41 de puncte. Pe următoarele locuri sunt Finlanda, Danemarca și Suedia. Pe ultimele locuri sunt Ciad, Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele