România dă marea lovitură în Europa. Creșterea spectaculoasă care-i readuce faima de pe timpul lui Ceaușescu
Din „Grânarul Europei”, de pe vremea lui Ceaușescu, România a ajuns să importe anul trecut grâu şi porumb de 542 de milioane de euro.
Dar, România ar putea produce anul acesta aproximativ 9,5 milioane de tone de grâu, cu peste 58% mai mult decât în 2019, coform ultimelor estimări ale Departamentului pentru Agricultură al SUA, conform Economica.net. În perioada 2017-2019, însă, producția totală a depășit zece milioane de tone.
Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) a revizuit luna aceasta cu 300.000 de tone în plus producția estimată de grâu. Cantitatea totală a României ar putea ajunge astfel la 9,5 milioane de tone, cu 58% peste nivelul din 2019, un an cu recorduri negative la majoritatea culturilor.
Va ajunge, din nou, România „Grânarul Europei”, ca pe vremea lui Ceaușescu?
Conform analiștilor USDA, vor fi, însă, la 500.000 de tone depărtare de pragul de zece milioane de tone pe care l-am atins în 2017, 2018 și 2019.
„România, unde mare parte din țară continuă să primească precipitații favorabile, în special în zona de sud-est, unde există cele mai mari producții, va produce cu 0,3 milioane de tone mai mult (decât estimarea inițială), până la 9,5 milioane de tone. În mod similar, Bulgaria a beneficiat de precipitații peste medie, cu o producție estimată la 0,2 milioane de tone, până la 6,1 milioane de tone”, se arată în raportul USDA.
Comisia Europeană este și mai optimistă. Conform previziunilor Comisiei Europene, România se va aporpia însă și mai mult de pragul de zece milioane de tone. Conform ultimului raport din 26 iunie, fermierii români ar urma să producă 9,7 milioane de tone de pe cele peste 2.100 de hectare cultivate.
Astfel, am devansa Polonia în clasamentul celor mai mari producători de grâu din UE, clasându-ne pe poziția a treia după Franța (36,2 milioane de tone, conform Comisiei Europene și 38 de milioane de tone, după USDA) și Germania (22,5 milioane de tone). Producția estimată de Comisia Europeană pentru Polonia este de 9,5 miloane de tone, în vreme ce USDA mizează că fermierii polonezi vor realiza 11,7 milioane de tone.