România dă lovitura în Europa: domeniul surpriză la care țara noastră excelează. Vorbim de foarte mulți bani
În ciuda situației globale dificile, România stă bine la un capitol important. Specialiști din domeniu estimează că acest domeniu va crește considerabil.
În 2020, turismul a fost lovit în plin, mai ales cel de croazieră. În 2019, în terminalul de pasageri din Constanța au fost înregistrate 21 de escale ale navelor de croazieră, cele mai multe fluviale. Acestea au adus în România peste 3.000 de turiştii străini.
Cei mai buni ani pentru turismul de croazieră au fost 2013, când în Constanţa ajungeau aproximativ 68 de nave, şi 2014, cu peste 95 de nave sosite. Din anul 2015, numărul navelor de croazieră a început să scadă. Totuși, estimarea pentru 2021 e pozitivă.
Pentru anul 2021, 26 de nave de croazieră (17 maritime şi 9 fluviale) şi-au anunţat sosirea în Portul Constanţa.
Ce se întâmplă în Constanța în 2021
Florin Goidea, director general al C.N. Administratia Porturilor Maritime S.A., susține că portul Constanţa este cea mai cerută destinaţie din zonă. Are cele mai multe nave de croazieră anunţate pentru sezonul acesta şi deja cu 12 rezervări ale unor nave maritime pentru anul 2022.
Acest tip de turism a fost însă cel mai afectat de pandemie. E de așteptat însă ca turiștii să dorească astfel de opțiuni pe măsură ce restricțiile de călătorie nu sunt relaxate. De reținut că pe o navă maritimă de croazieră pot fi între 3.000 şi 7.000 de pasageri.
În ceea ce priveste siguranța pasagerilor, Adevărul notează că fiecare companie de croaziere stabileşte, la bordul navei, un protocol strict. Măsurile de bază acoperă test COVID-19 negativ înainte de îmbarcare, termometrizare, distanţare, dezinfectare, purtarea măştii.
Se va introduce şi un proces de îmbarcare şi check-in fără contact, dezinfectarea obligatorie a bagajelor, crearea de cabine izolate, îmbunătăţirea sistemului de ventilaţie, dar şi examinarea medicală extinsă a turiştilor.
Totodată, autorităţile au pregătit terminalul de pasageri al Portului Constanţa pentru a face faţă noilor provocări de siguranţă sanitară: fluxuri separate pentru turişti, cu respectarea distanţei, dezinfectarea frecventă a terminalului, dispensere pentru dezinfectant şi altele.
„Aceste semnale dau speranţe de relansare a turismului de croazieră în Marea Neagră, după un an 2020 marcat de pandemie. În perioada precedentă, respectiv 2016 – 2019, situaţia geopolitică din Marea Neagră a frânat sosirea navelor de croazieră în zonă.”
Florin Goidea