Români, pregătiți-vă: Scumpirile la facturi sunt inevitabile

Români, pregătiți-vă: Scumpirile la facturi sunt inevitabile

Iarna acestui an se anunță una destul de costisitoare, dacă temperatura din termometre va coborî foarte mult. Facturile la utilități vor crește substanțial, spun experții.

Ne așteaptă scumpiri semnificative la facturi, în lunile următoare, atrag atenția analiștii economici.

Este îngrijorător ceea ce se întâmplă pe piața de energie

Furnizorii de energie electrică din țara noastră au ajuns să cumpere de pe piață la prețuri exorbitante. Aceste costuri se vor resimți în lanț și vor ajunge inclusiv în facturile clienților consumatori finali.

“În piețele din România, oferte de vânzare sunt doar din partea traderilor, care au întotdeauna un comportament speculativ, motiv pentru care se caută participare la ofertele inițiate de producătorii din România”, a declarat Corina Popescu, CEO al grupului Electrica, pentru economica.net.

Declarațiile sunt făcute în contextul în care CE Oltenia a scos la vânzare pe piața contractelor bilaterale mai multe pachete de energie electrică cu livrare bandă în primul trimestru din anul viitor. Practic, vorbim despre 50 MW putere orară, împărțiți în 7 pachete, ceea ce reprezintă aproximativ 108.000 MWh.

Electrica Furnizare a cumpărat imediat tot, la prețurile de 560-561 lei/MWh.

Conform CEO-ului Electrica, aceasta a fost singura ofertă de pe piață.

“Este singura ofertă din piață. Trebuie să achiziționăm energie pentru anul 2022”, a spus CEO-ul Electrica.

Deși pare incredibil, există o parte „bună” și în scumpirile apărute recent la utilități. Desigur, de pe urma prețurilor crescute nu au de câștigat consumatorii, ci marile companii europene de utilități.

De exemplu, grupul german de utilităţi RWE AG a raportat un profit peste aşteptări pentru prima jumătate a acestui an.

Cu o zi în urmă, o altă veste a dat același semnal pe piață. Este vorba despre EON SE, care şi-a îmbunătăţit estimările pentru acest an.

De asemenea, cifrele financiare au început să arate mai bine și pentru Engie SA, Drax Group Plc şi Verbund AG, tot pe fondul costului crescut al energiei, mai spun experții, care se așteaptă ca acest trend să fie unul de durată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: