09 iul. 2021 | 18:15

Câți români cred că mersul la birou în această perioadă e sigur

ACTUALITATE
Câți români cred că mersul la birou în această perioadă e sigur

Încet, încet, activitățile s-au reluat în ritmul de dinainte de pandemie, dar multe companii din România practică acum sistemul hibrid de muncă.

Pandemia a arătat că poți lucra atât de acasă, cât și de la birou și că diferențele nu-s semnificative. E motivul pentru care sistemul hibrid – câteva zile la birou, câteva zile de acasă – a devenit noul normal pe piața muncii, acolo unde este posibil.

Mulți dintre români, însă, vaccinați sau nu, se tem să meargă la birou sau dacă o fac, o fac cu respectarea riguroasă a regulilor sanitare. Un studiu realizat de Genesis Property arată că peste 65 % dintre angajaţii români consideră că biroul lor e doar parţial sigur pentru sănătate.

Cât de sigur e mersul la birou în această perioadă

Sondajul arată că doar 17,5% dintre angajaţi cred că sediul companiei pentru care lucrează este foarte sigur pentru sănătate. În acest context, angajaţii vor mai multe măsuri sanitare astfel încât clădirea unde lucrează să devină „sănătoasă” în perspectiva revenirii ample la birou.

„Lucrul într-un mediu neadecvat pentru sănătate nu numai că prezintă riscuri din perspectiva răspândirii virusurilor şi bacteriilor, dar influenţează şi modul în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea, precum şi percepţia despre biroul lor. De la debutul pandemiei, angajaţii care au lucrat într-un birou „nesănătos” spun că s-au confruntat uneori cu o reducere a capacităţii de concentrare (65,7%), au avut randament mai scăzut (61,8%) şi au resimţit inclusiv simptome precum dureri de cap (57,9%) sau somnolenţă (45,8%)”, se arată într-un comunicat al companiei.

Pentru aproape trei sferturi dintre respondenţii la sondajul Genesis Property, o clădire sănătoasă protejează sănătatea oamenilor prin măsuri sanitare complexe, iar peste două treimi consideră că sănătatea unei clădiri ţine în primul rând de sistemele de filtrare a aerului şi apei.

„Covid-19 a schimbat nu doar modul în care angajaţii îşi percep biroul, ci şi preocuparea lor privind sănătatea clădirii unde lucrează. Ei sunt acum mult mai atenţi la măsurile sanitare din clădire, iar faptul că doar 17,5% îşi văd biroul ca fiind foarte sigur ne arată că mai sunt multe de făcut pentru creşterea imunităţii spaţiilor interioare în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Cei mai mulţi dintre ei consideră esenţiale dotări precum sisteme performante de filtrare a aerului şi apei”, a declarat Ştefan Tudos, vicepreşedinte în cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienţi.

Ce vor angajații

Principalele elemente pentru sănătatea unei clădiri sunt ventilaţia şi calitatea aerului (84,9%), lumina naturală (80,1%), nivelul de temperatură (65,3%), nivelul de zgomot (63,7%) şi cantitatea de praf din aer şi de pe suprafeţe (60,7%).

Majoritatea angajaţilor consideră că e nevoie de mai multe măsuri de siguranţă şi protecţie ca să se simtă în siguranţă în clădirea unde lucrează, precum protocoale de reacţie rapidă şi eficientă la situaţii de urgenţă (75,31%), instalarea unui sistem de filtrare a apei şi aerului pentru a limita răspândirea virusurilor şi bacteriilor (76,69%) şi un certificat care să ateste rezistenţa clădirii la ameninţări pentru sănătate (48,7%), menţionează comunicatul.

Sondajul Genesis Property privind percepţia angajaţilor despre sănătatea clădirilor a fost desfăşurat în luna iunie 2021 prin platforma iVox, pe un eşantion total de 1.208 de utilizatori de internet din toată ţara. Aproape 50% dintre participanţi sunt femei, circa 70% au vârsta mai mare de 35 de ani, iar 43% au un venit net mai mare de 3.000 de lei.