29 nov. 2021 | 13:55

Roboții, din ce în ce mai umani: ce au mai învățat să facă de data asta

ACTUALITATE
Roboții, din ce în ce mai umani: ce au mai învățat să facă de data asta

Fie că ne sperie sau ne pasionează subiectul, tehnologia evoluează. Odată cu aceasta, se dezvoltă și capacitatea roboților de a imita comportamentul uman.

Încă de la inventarea literaturii SF moderne, roboții au fost portretizați ca fiind personajele negative, în cele mai multe dintre cazuri. Inevitabil, mentalitatea colectivă s-a reformat, astfel încât să ia naștere o nouă fobie, atunci când vorbim despre evoluția roboților, în directă legătură cu cea a oamenilor. Superstiție sau nu, teama este cât se poate de reală.

În momentul de față, în timp ce o parte din omenire salută evoluția tehnologiei, o altă parte se declară speriată de ceea ce ar putea deveni, în timp, ființele artificiale.

Cea mai răspândită frică este aceea potrivit căreia roboții ar putea, într-o bună zi, să cucerească planeta și să extermine omenirea. Nu negăm că această posibilitate nu există, însă ea este alimentată, fără dar și poate, de cărțile și, mai apoi, de filmele SF, menționate anterior.

Roboții au acum capacitatea de a citi ceasurile analog

Dacă până acum, citirea ceasurilor analog s-a dovedit imposibilă pentru ființele artificiale, iată că această situație s-a schimbat. AI-urile pot, mai nou, să-ți zică ora, citind un ceas analog, asemenea unui om.

Acest lucru nu era posibil până acum, de vreme ce un ceas analog poate să fie înșelător „ochiului” de robot, din pricina umbrelor create de limbile ceasului, spre deosebire de ceasurile electronice care nu prezintă trăsături „3D”, asemenea celor clasice.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au dezvoltat o nouă tehnologie AI prin care computerele pot acum să facă ceea ce se credea că este o caracteristică destinată strict oamenilor.

Așadar, ce părea imposibil a devenit realitate. Noua descoperire îi aduce pe roboți cu un pas mai aproape de umanitate. În mod sigur, în anii ce vor urma, AI-urile vor fi capabile de mult mai multe astfel de operațiuni, ceea ce ar putea, deopotrivă, să ușureze munca oamenilor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele