Revolut s-a făcut și mai mare: din ce poziție amenință sistemul clasic bancar, inclusiv în România

Revolut s-a făcut și mai mare: din ce poziție amenință sistemul clasic bancar, inclusiv în România

Revolut e o companie britanică de tip fintech care s-a impus extrem de bine pe piețele de pe continent. Vrea să ducă lucrurile și mai departe de atât.

Revolut a crescut enorm în ultimii ani și acum caută să amenințe sistemul bancar clasic chiar din interior. A pornit ca o companie fintech, dar, între timp, a cerut licență bancară în mai multe țări în care activează.

Serviciile bancare online, așadar, vor fi oferite acum din altă poziție. Recent, a atins o valoare de piață de 33 de miliarde de dolari, după ce a încheiat o rundă de finanțare condusă de SoftBank și Tiger Global în valoare de 800 milioane dolari.

Revolut se face și mai mare

Creșterea e uriașă dacă stai să te gândești că, în urmă cu un an, Revolut era evaluată la 5,5 miliarde de dolari. Această ultimă rundă de finanțare face din Revolut al doilea cel mai mare unicorn fintech din Europa, după gigantul buy-now-pay-later Klarna. Revolut va folosi noile fonduri pentru a investi în marketing, dezvoltarea de produse și extindere pe și mai multe piețe.

Revolut a înregistrat pierderi de 167,8 million lire (231,9 milioane dolari) în 2020. În mod normal, analiștii prezic următorul pas: listarea la Bursă. Deocamdată, compania nu a oferit detalii în acest sens.

Revolut a cerut licență bancară în România, dar deocamdată oferă doar câteva beneficii și doar în anumite condiții. Licența obținută funcționează în baza sediului din Lituania, acolo unde clienții serviciului sunt înregistrați.

Recent, oficialii BNR susțineau că Banca Lituaniei, în calitate de autoritate de supaveghere competentă, a notificat BNR pentru prestarea de servicii în mod direct pe teritoriul României de către Revolut Bank. Sub această informare sunt prevăzute două activități: atragere de depozite și alte fonduri rambursabile.

Îți poți, așadar, parca banii la Revolut oricând vrei, iar sumele sunt asigurate până la valoarea sumei de 100.000 de euro. Dar va mai dura ceva până când să iei credite direct din aplicație. Deocamdată, e vorba de un parteneriat cu Libra Bank, despre care am scris AICI.