Rețelele de socializare induc ticuri adolescenților: ce se întâmplă pe TikTok

Rețelele de socializare induc ticuri adolescenților: ce se întâmplă pe TikTok

O nouă tendință alarmantă se răspândește pe rețeaua de socializare TikTok. Și spre deosebire de trendurile anterioare, cum ar fi provocarea cutiei de lapte sau aberația anti-vaxxer, aceasta a captat atenția medicilor, care sunt preocupați de sănătatea neurologică a copiilor.

Conform Motherboard, un număr tot mai mare de utilizatori TikTok, în principal fete și femei tinere, par să fi dezvoltat ticuri, similare cu cele caracterizate de sindromul Tourette, în timpul pandemiei. În absența oricăror alte cauze clare, experții dau vina pe stresul lockdown-urilor și pe pandemia COVID-19 în general, precum și pe expunerea la alți oameni care prezintă ticurile pe social media.

Ce se întâmplă pe TikTok

„Este o epidemie în cadrul pandemiei”, a declarat pentru Motherboard neurologul Davide Martino de la Universitatea din Calgary.

S-ar putea să pară incredibil că adolescenții dezvoltă ticuri doar din vizionarea de videoclipuri online, dar oamenii de știință iau acest lucru foarte în serios. Cercetările publicate în revista Movement Disorders luna trecută arată o “explozie” globală în ceea ce privește ticurile în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 12 și 25, în timpul pandemiei.

Aceasta evidențiază o distincție importantă între sindromul Tourette și ceea ce experimentează utilizatorii TikTok. Tourette tinde să înceapă să afecteze oamenii la vârste mai mici, se înclină mai mult spre băieți și provoacă ticuri mai puțin extreme. De asemenea, mulți dintre cei care au raportat aceste ticuri mai noi au spus, de asemenea, că au avut tulburări de anxietate sau schimbări de dispoziție.

Pe baza acestor diferențe, oamenii de știință au inventat termenul „comportamente funcționale de tip tic” pentru a descrie apariția rapidă a noilor simptome. Această diferență, au declarat experții pentru Motherboard, nu face ca simptomele să fie mai puțin reale.

„Nu se pot opri și am asistat la asta”, a spus Martino. „Unii dintre pacienții și familiile cu care vorbim sunt disperați. Avem nevoie de compasiune și angajament pentru a încerca să-i ajutăm.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: