19 apr. 2021 | 12:44

Record pentru toți românii care au astfel de pensii: nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii 13 ani

ACTUALITATE
Record pentru toți românii care au astfel de pensii: nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii 13 ani

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au atins în luna martie cel mai mare nivel de la inființare, adică din anul 2008.

Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară, analizate de ZF, în luna martie a acestui an fondurile de pensii private au atins, pentru prima dată de la înființare, pragul record de 80 de miliarde de lei.

La cele șapte fonduri de pensii private Pilon II participă 7,6 milioane de salariaţi români. Pilonul II de pensii private a avut în martie 2021 o creştere 33%, sau 20 mld. lei, faţă de martie 2020.

De asemenea, pe parcursul lunii martie 2021, activele fondurilor de pensii private Pilon II s-au majorat cu 3 miliarde de lei faţă de februarie 2021

Mai mult decât atât, o creștere importantă se poate vedea și referindu-ne la perioada de la începutul anului 2021, când s-a remarcat o creștere de 5 miliarde de lei.

Analiștii pun aceste creșteri istorice atât pe seama viramentelor trimise de salariaţii români, cât și pe fondul aprecierii unor cotaţii din portofoliul fondurilor de pensii Pilon II.

Conform analizei datelor Autorității de Supraveghere Financiară, în luna martie a acestui an, fondurile de pensii private Pilon II aveau investiţii de 52 mld. lei în titluri de stat (65% din total), alte 19 mld. lei în acţiuni, investite în cea mai mare parte la Bursa de Valori Bucureşti (24%), dar şi obligaţiuni corporative de 3 mld. lei (3,6%), depozite bancare de 1,6 mld. lei (2%) şi alte plasamente.

Ce este Pilonul II și de ce avem nevoie de el?

PILONUL II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani.

Pensia de stat nu va fi suficientă la vârsta pensionarii. De aceea, fiecare va trebui să economisească pentru propria bătrâneţe.

În contextul unui fenomen tot mai accentuat de îmbătrânire a populaţiei, care pune presiune din ce în ce mai mare asupra mecanismelor de protecţie socială, gestionarea sistemului public de pensii a reprezentat o provocare pentru toate statele lumii, inclusiv pentru cele dezvoltate economic, cu sisteme de securitate socială de tradiţie.

Astfel, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, s-a ridicat problema reformării acestor sisteme pentru a asigura sustenabilitatea schemelor publice de pensii, în vederea creşterii calităţii vieţii pensionarilor, mai apropiată de cea din perioada activă, prin introducerea şi implementarea în cadrul sistemului de asigurări sociale a unor două componente noi, una obligatorie cealaltă facultativă, ambele administrate de către companii private.