23 aug. 2021 | 16:50

Raportul care îți va da fiori reci. Ne apropiem de data limită a epuizării acestor resurse vitale

ACTUALITATE
Raportul care îți va da fiori reci. Ne apropiem de data limită a epuizării acestor resurse vitale

“Statistical Review of World Energy” nu este un document pe care îl poate citi oricine. Acest raport anual al gigantului petrolier BP scoate la lumină cât de aproape suntem, de fapt, de epuizarea unor resurse care astăzi par indispensabile vieții.

Potrivit ediției de anul acesta a “Statistical Review of World Energy”, se pare că următorii ani vor fi destul de dificili.

Gazele românești și petrolul se vor epuiza

Mai exact, analiștii atrag atenția asupra faptului că gazele românești se vor termina în următorii nouă ani, în timp ce petrolul se va epuiza, la rândul său, doar că ceva mai târziu, respectiv în 22 de ani.

Practic, pe fondul unor rezerve certe de circa 100 de miliarde de metri cubi și a unei producții în scădere (8,7 miliarde de metri cubi în 2020, în scădere cu circa 9,8% față de anul precedent), gazele românești se termină în circa nouă ani. Desigur, previziunea este valabilă, dacă se menține actualul ritm de extracție și pe baza rezervelor actuale.

Previziunile pentru epuizarea gazelor la nivel global sunt, totuși, ceva mai optimiste. Potrivit analiștilor, gazele ar urma să se termine în aproape 49 de ani. Astfel, în mai puțin de cinci decenii, dacă nu vor fi efectuate alte descoperiri de zăcăminte, gazul la nivel global va fi de domeniul istoriei.

De asemenea, nu sunt vești bune nici în privința petrolului nostru. Analiștii spun că, menținând ritmul actual de exploatare și pe baza rezervelor de acum, petrolul românesc se termină în aproape 23 de ani. Menținându-se condițiile și datele din prezent, mai arată raportul citat, la nivel global, rezervele de petrol s-ar termina în 53 de ani.

Mai multe companii din industria petrolieră cer Guvernului să schimbe legea offshore. Altfel, susțin acestea, țara ar putea rămâne fără gaze.

Companiile Petrom și OMV fac un apel către Guvern să modifice legislația, astfel încât să se asigure viitorul producției de gaze din România. E vorba de legea offshore, în baza căreia petroliștii pot exploata resursele de gaze.

„Ştiu ce ştiţi şi voi, că ministrul Energiei a spus că Legea offshore va fi modificată în acest an. A devenit foarte crucial ca acest lucru să se facă anul acesta. De ce? Pentru că tranziţia energetică are nevoie de gaz şi riscăm să pierdem ultimul tren, deci trebuie să ne mişcăm. Şi ştim că acest proiect este important pentru România”, declară directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, conform economica.net.