Raportul Băncii Mondiale despre educația online: tinerii nu își vor reveni niciodată după pandemie
Rapoarte din partea Băncii Mondiale, UNESCO şi UNICEF avertizează că tinerii care sunt implicați, în prezent, în diverse forme de învățământ riscă să piardă miliarde de dolari din venituri, din cauza închiderii școlilor, ca urmare a pandemiei.
Închiderea sistemului educațional pentru o perioadă îndelungată va duce la pierderi de ordinul trilioanelor de dolari în câștiguri pe viață, au declarat Banca Mondială și agențiile ONU, avertizând că situația s-a agravat față de anul trecut.
Banca cu sediul la Washington, împreună cu UNICEF și UNESCO, a declarat într-un raport că actuala generație de studenți riscă să piardă 17 trilioane de dolari din câștiguri pe viață, reprezentând aproximativ 14% din PIB-ul global, din cauza întreruperilor de clasă cauzate de Covid-19.
Aceasta a fost mai mare decât o estimare anterioară făcută anul trecut, când a fost prefigurată suma de 10 trilioane de dolari, pentru studenții din întreaga lume din cauza pandemiei.
„Criza Covid-19 a oprit sistemele de învățământ din întreaga lume. Acum, 21 de luni mai târziu, școlile rămân închise pentru milioane de copii, iar alții s-ar putea să nu se întoarcă niciodată la școală”, a declarat Jaime Saavedra, directorul global pentru educație al Băncii Mondiale.
„Pierderea învățării cu care se confruntă mulți copii este inacceptabilă din punct de vedere moral”.
Tinerii au cel mai mult de pierdut
Perturbațiile nu sunt resimțite în mod egal, studiul constatând că cei care provin din medii sărace, defavorizate sau care suferă de anumite dizabilități au mai puține oportunități și implicit acces la educație online, în timp ce studenții mai tineri au fost în general mai puțin afectați.
În timp ce guvernele din întreaga lume au anunțat măsuri de stimulare pentru a-și susține economiile împotriva perturbărilor cauzate de pandemie, mai puțin de trei procente din aceste fonduri au fost destinate educației, iar peste 200 de milioane de studenți trăiesc în țări în care nu există posibilitatea educației online.