21 apr. 2021 | 07:01

Racordările la energie electrică și gaze, blocate: lovitura dată constructorilor și tinerilor proprietari de locuințe din România

ACTUALITATE
Racordările la energie electrică și gaze, blocate: lovitura dată constructorilor și tinerilor proprietari de locuințe din România

Deși România pare să fie un șantier permanent, când vine vorba de blocuri și case de locuințe, racordarea noilor clădiri la energie electrică și gaz pare să fie problematică. Ministrul Energiei Virgil Popescu a tras un semnal de alarmă în acest sens.

Fiecare locuință nouă din România, indiferent unde este construită, ar trebui racordată la energie electrică și gaz. În cel mai rău caz, ar trebui măcar să se bucure de curent, dacă nu cumva are în spate o instalație solară foarte elaborată. Din păcate, la ora actuală, tinde ca acest lucru să fie imposibil. Distribuitorii nu mai fac față cererilor și, conform ministrului Energie, s-a ajuns la un blocaj.

Ca referință, legislația prevede că racordarea clienților la rețelele electrice de interes public și la sistemul de distribuție a gazelor naturale se face gratuit, în sensul că finanțarea lucrărilor este asigurată de către distribuitori, ulterior fiind recunoscute costurile în facturile plătite de toți consumatorii. Din păcate, în acest moment, tinde ca acest lucru să nu se mai poată întâmplă.

Din cauza blocajului din domeniul racordărilor, Virgil Popescu s-a întâlnit marți cu reprezentanți ai Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). Potrivit Ministerului Energiei, au discutat despre necesitatea identificării soluțiilor care să deblocheze situația generată de modificările legislative anterioare. Dacă exista vreo surpriză pentru cineva, ministrul insistă asupra faptul că o soluție trebuie găsită urgent.

“Din păcate, modificările legislative din trecut au generat o situație pentru care trebuie să găsim acum soluții. Aceste modificări legislative au blocat dezvoltările, acum cererile au explodat, depășind capacitățile fizice și financiare ale furnizorilor de utilități. Această situație trebuie rezolvată acum”, a spus Virgil Popescu.

Soluția se pare însă că nu va veni la ministrul Energiei sau de la cabinetul său ministerial. În schimb, se va realiza ”un grup de lucru” în acest sens. „Trebuie să vorbim despre strategie, principii și obiective pe termen lung, să privim absolut toate aspectele și să găsim balanța în așa fel încât să rezolvăm problemele punctual. În acest sens, mi-am exprimat disponibilitatea de a contribui activ și constructiv, prin grupul de lucru pe care l-am propus, în care să identificăm problemele și să găsim soluții pentru toți factorii implicați”, a mai spus ministrul.

„Trebuie explicat foarte bine ce se face cu racordările si ce se face cu extinderile, deoarece noi implementăm modificări care să fie valabile pe termen lung, nu să le schimbăm din cinci în cinci luni. La problema branșamentelor avem consumatori casnici și non-casnici. La problema extinderilor, se ramifică în multe segmente”, a concluzionat oficialul guvernamental.

Nu este foarte când sau sub ce formă vor arăta modificările la legislația actuală din domeniul Energie, dar, momentan, racordarea continuă să fie gratuită pentru consumatorii casnici. În această situație, finanțarea lucrărilor este asigurată de către distribuitori, din cauza unor ordine recente al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Pentru executarea lucrărilor, distribuitorii vin cu operatori economici agreați de ANRE. Dar și beneficiarul își poate alege operatorul economic, însă va achita el costurile racordării. În acest caz, distribuitorul va rambursa costurile într-un termen de 5 ani.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele