Rabla 2021, aproape gata: câți bani îți dă statul și când o să poți aplica să-ți iei mașină

Rabla 2021, aproape gata: câți bani îți dă statul și când o să poți aplica să-ți iei mașină

Programul Rabla 2021 vine cu vești bune pentru români. Cei care vor să acceseze programul Rabla Clasic vor putea cere mai mulţi bani pentru a-şi schimba maşina veche cu una nouă, conform unui proiect de ordin pus în dezbatere de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

La jumătatea acestei săptămâni a fost publicat pe site-ul MMAP un proiect pentru modificarea şi completarea Ghidului de Finanţare a Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Naţional 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 324/2020, cu modificările şi completările ulterioare pentru modificarea Programului Rabla.

Astfel, va fi majorat cuantumul primei de casare cu o mie de lei, al ecobonusului pentru tehnologia hibridă cu cinci sute de lei şi cel al ecobonusului acordat pentru tehnologia GNC/GPL/emisii sub 96gCO2/km cu cinci sute de lei. Așadar, prima de casare va avea o valoarea de 7.500 de lei, iar ecobonusurile de 3.000 de lei, respectiv 1.500 de lei.

„Anul acesta vom modifica prima de casare din program, o vom majora de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, aproximativ 1.500 de euro o să fie prima de casare”, a explicat ministrul Mediului, Barna Tanczos, citat de aceeași sursă.

Tot ministrul Mediului a mai anunţat că va fi majorat bugetul alocat programului Rabla Clasic cu aproximativ 10%, până la 440 de milioane de lei, astfel încât să crească numărul maşinilor noi finanţate. Suma maxima care poate fi primită de o persoană fizică sau juridică prin programul Rabla Clasic este 2.250 de euro.

Bugetul Rabla Plus va creşte și el anul acesta

„Avem cel mai mare buget de când există acest program, dublăm bugetul de anul trecut şi ajungem la patru sute de milioane de lei, deoarece am văzut interesul cetăţenilor pentru maşinile electrice nepoluante. Vrem cât mai multe maşini electrice pe şoselele din România”, a mai spus ministrul Mediului.

În prezent, maşinile electrice reprezintă doar 1% din totalul autovehiculelor din România. „De aceea este nevoie de programe naţionale. Rămânem cu cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice”, a precizat Barna Tanczos.

Un român poate primi cel mult 10.000 de euro pentru achiziţionarea unei maşini electrice şi 4.500 de euro pentru o maşină hibrid. Bugetul alocat programului Rabla Plus permite achiziţionarea a 6.600 de maşini electrice şi a 5.000 de tipul hibrid.

Dacă vrei să îți înlocuiești mașina veche cu una nouă, Guvernul încurajează înnoirea parcului auto prin programul Rabla și Rabla Plus. Astfel, pe vechea ta mașină poți obține un tichet pe care să îl folosești ca reducere, din prețul noului autoturism. Însă până să te vezi în noua ta mașină, ai câțiva pași de urmat pe care îi găsești chiar aici.

Citește și: