Proiect ambițios pentru România: cel mai mare parc fotovoltaic din țară. Cât costă și când e gata

Proiect ambițios pentru România: cel mai mare parc fotovoltaic din țară. Cât costă și când e gata

Investiția pentru cel mai mare parc fotovoltaic din România este imensă: 700 de milioane de euro. Iată ce se dorește să fie realizat prin acest proiect ambițios în România.

Așadar, prin acest proiect se va face instalarea de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de peste o mie de hectare de teren, cu o putere instalată de 700 MW. Parcul va fi construit în judeţul Arad, în zona graniţei cu Ungaria şi ar urma să aibă impact major în sistemul energetic naţional, consideră reprezentanţii investitorilor, care au participat recent la o dezbatere la Consiliului Judeţean Arad privind oportunitatea construirii obiectivului.

Investiția pentru acest proiect este de 700 de milioane de euro

„Este un proiect fotovoltaic de o anvergură mare, cu un impact major asupra sistemului energetic naţional şi în principal asupra judeţului Arad, legat de siguranţa energetică. Discutăm de energie verde, în condiţiile în care Europa se îndreaptă tot mai mult spre energie verde, pentru protecţia mediului. Ocupăm nişte terenuri foarte slab productive sau neproductive, terenuri arabile, nu păşune”, a declarat Sorin Buliga, reprezentant al investitorilor, după dezbaterea la care au participat autorităţi locale, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi diverse asociaţii de protecţie a mediului sau alte ONG-uri, citat de Adevărul.

Investiţia este de aproximativ 700 de milioane de euro, după cum menționam mai sus. Se doreşte instalarea de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de peste o mie de hectare de teren, cu o putere instalată de 700 MW.

Primarul comunei Grăniceri, Petru Bătrînuţ, spune că investiţia ar putea crea multe locuri de muncă şi ar aduce sume importante la bugetul local.

”Investiţia va aduce bunăstare comunei Grăniceri, prin ceea ce înseamnă impozitele şi taxele plătite de către investitor bugetului local. Am studiat un proiect similar din Spania, iar pe perioada implementării se poate ajunge la 1.200 de locuri de muncă create. Pentru mentenanţă vor fi angajaţi zeci de muncitori“, a declarat primarul, potrivit aceleiași surse.