Procesul dintre Epic Games și Apple, dezbatere stupidă din cauza unei… banane: care e controversa
Procesul dintre Epic Games și Apple a intrat deja în a doua săptămână, dar e presărat și cu momente stupide. Unul dintre ele e legat de o… banană.
Procesul dintre Epic Games și Apple, unul care ar putea produce o lovitură financiară monopolului impus de compania lui Tim Cook, nu e lipsit de dezbateri stupide. În a doua săptămână a luptei care se duce în instanță, cele două companii au luat o pauză de la legi antitrust și s-au concentrat… pe o banană.
E vorba, de fapt, de Peely – un avatar umanoid cu formă de banană prezent în Fortnite, jocul celor de la Epic. Avocatul celor de la Apple a adus în discuție avatarul celor de la Epic și chiar a prezentat imagini pe marginea subiectului.
Procesul dintre Epic Games și Apple, dezbatere din cauza unei banane
În timpul dezbaterii, avocatul, mai în glumă mai în serios, a cerut ca Peely să poarte costum, din moment ce e prezentat într-o instanță. E clar că e vorba de o dezbatere stupidă, din moment ce, la prima vedere, toată chestiunea cu banana n-are legătură cu procesul în sine. Dar o posibilă legătură, extrem de forțată, se poate găsi.
Apple a acuzat săptămâna trecută că cei de la Epic ar găzdui inclusiv conținut pornografic. Sau nud – dacă e să te iei după apariția avatarului umanoi.
Apple făcea referire la Itch.io – în cazul căruia Epic permite instalarea din magazinul său virtual de jocuri. Apărătorii companiei lui Tim Cook au precizat că acolo se găsesc și joculețe destinate exclusiv adulților, cu conținut ofensator și sexual.
Totul a pornit, de fapt, după ce Fortnite a fost exclus din App Store. Se întâmpla vara trecută – când Epic, vrând să evite „taxa Apple”, a venit cu o alternativă la sistemul de plată App Store. Drept urmare, Apple a exclus imediat jocul Fortnite din magazinul său, pentru încălcarea contractului, decizie susținută de instanță.
Echipa celebrului joc video, a dat în judecată Apple pentru că dispune și abuzează de un monopol asupra distribuției aplicațiilor pe iOS.
Un proces important, dincolo de dezbaterea stupidă
La modul serios, însă, procesul dintre Epic Games și Apple poate avea consecințe importante. Epic acuză Apple că a instituit un monopol și nu le mai permite utilizatorilor să se aboneze direct din App Store, dacă aplicațiile respective nu plătesc o taxă către compania lui Tim Cook. Taxa e de 30% din valoarea abonamentelor și 15% doar în unele cazuri.
E motivul pentru care companii mari ca Netflix și Spotify au plecat de acolo cu serviciul de abonare directă.
Tot în timpul procesului a reieșit că Apple ar fi vrut să țină cu dinții de Netflix și chiar ar fi existat discuții să-i acorde tratament preferențial. Cu alte cuvinte, o taxă mai mică sau diverse beneficii, după cum arătam AICI.
Dacă Apple va pierde procesul, atunci ar putea fi forțată să-și schimbe strategia pe care Epic o consideră, de fapt, un monopol.
Pentru multă vreme, Apple le-a permis utilizatorilor să se aboneze la diverse servicii precum Netflix și YouTube TV prin intermediul aplicației sale. Dar încasa 30% în primul an și 15% în următorii din valoarea abonamentului. Așa că unele companii, precum cele mai sus menționate, s-au retras din acest parteneriat pentru că nu erau de acord cu comisionul pe care-l plăteau către Apple.
E un monopol pe care compania condusă de Tim Cook l-a deținut și încă-l mai deține pe această zonă și care i-a adus venituri fabuloase. Unele aplicații încă sunt prinse acolo. Dacă Epic câștigă, atunci victoria e și a lor pentru că ar putea forța gigantul din Cupertino să-și schimbe modelul de business.