Problema lipsei personalului din restaurante, rezolvată de tehnologie: roboții înlocuiesc munca umană
Restaurantele sunt obligate să-și reconfigureze opțiunile, atunci când vine vorba despre angajați. Roboții reprezintă soluția viitorului și în acest domeniu.
Restaurantele din Statele Unite ale Americii se confruntă, în acest moment, cu o criză majoră, în ceea ce privește situația angajaților. Mai exact, aceștia par să lipsească cu desăvârșire.
Explicația este una cât se poate de simplă: majoritatea lucrătorilor din pub-uri, fast-food-uri, baruri și restaurante a fost nevoită să se reorienteze profesional în ultimii doi ani, din pricina pandemiei. Cum cele mai multe restaurante au fost închise în această perioadă, oamenii au optat spre alte domenii care ar putea fi operate și în regim de telemuncă.
Restaurantele au trebuit, la rândul lor, să se adapteze situației
Și cum forța de muncă este din ce în ce mai greu de găsit, patronii de restaurante din SUA au apelat la beneficiile tehnologiei. În paralel, companiile producătoare au speculat oportunitatea și au creat roboți care să suplinească munca umană.
Spre exemplu, compania American Robotech a produs patru roboți capabili să îndeplinească funcții care, până în acest moment, erau executate de oameni: adusul mâncărurilor și băuturilor la mese, debarasarea meselor sau însoțirea clienților la mese. Ba chiar, unele dintre modele sunt în stare să le cânte „La mulți ani!” sărbătoriților, în cazul în care este necesar.
American Robotech a luat naștere la începutul lui 2021, a declarat Jackie Chen, CEO al companiei, pentru Business Insider.
Roboții multifuncționali ai acestora par să aibă deja succes pe piață, „La Duni”, un restaurant din Dallas, deja apelând la serviciile American Robotech. Dispozitivele pot fi închiriate contra sumei de 15 dolari pe zi și, conform proprietarului restaurantului amintit anterior, utilizarea acestora este intuitivă.
Pe de altă parte, Chen a declarat că roboții creați de compania sa nu pot înlocui în totalitate angajații umani, aceștia fiind construiți cu scopul de a prelua atribuțiile repetitive și, de cele mai multe ori, extenuante.
Roboții nu sunt capabili, în acest moment, să pună mâncarea pe mese, însă o pot transporta din punctul A în punctul B. Chiar și așa, cu ajutorul acestora, chelnerii sunt scutiți de căratul mai multor farfurii în același timp, fiind, astfel, limitat inclusiv riscul unor accidente.