Primul robot uman din lume: povestea excepțională a bărbatului care a păcălit moartea
Când vorbim despre boli nemiloase, cu toții ne gândim la cele mai frecvente afecțiuni, despre care auzim la televizor că fac ravagii și ucid milioane de oameni anual.
Ei bine, există și boli foarte dure despre care nu știm nimic. Oamenii care le-au experimentat ni le dezvăluie însă și ne surprind cu povești de viață din care putem învăța multe lucruri. Totodată, aflăm că există în noi resurse nebănuite de putere și tărie de a depăși orice obstacol, chiar și de ordin medical. Și asta mai ales în era tehnologiei și inteligenței artificiale, care ne ajută să ne depașim limitele fizice.
În povestea noastră este vorba despre Peter Scott Morgan, un om de știință în vârstă de 58 de ani – cu studii în informatică, inteligență artificială și robotică, diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică.
Este adesea descrisă că fiind cea mai crudă boală din lume, deoarece distruge toate celulele nervoase care îți controlează mișcarea. Majoritatea celor care suferă mor atunci când nu mai pot înghiți sau respira. Totuși, există și „avantaje”, oamenii nu suferă de dureri, greață și în general nu se înregistrează episoade de pierdere a minților. Totuși, ei se transformă în niște ființe care nu își mai pot controla corpul, rămân blocate în propriile trupuri.
A refuzat să fie captiv în propriul trup, iar operațiile și inteligența artificială l-au salvat
Morgan a descoperit că ar putea să își salveze viața cu ajutorul tehnologiei de vârf a secolului 21. Soțul lui, partenerul de viață de peste 20 de ani, l-a ajutat să pună bazele unor idei care, cu ajutorul tehnologiei, îl puteau menține capabil să vorbească, să se miște, cu ajutorul AI.
Problema era că nimeni nu voia să i le aplice. Intenționa, practic, să se transforme în primul „cyborg uman”.
„Așa că am știut că vor fi multe bătălii în față și apoi confruntarea supremă a vieții sau a morții. Fie aș câștiga – caz în care totul se va schimba pentru persoanele cu dizabilități extreme – fie aș eșua foarte vizibil. Ceea ce pur și simplu nu avea să se întâmple.”
Peter Scott Morgan
„În săptămânile care au urmat diagnosticului meu, mi-am dat seama că va trebui să fac trei operații cât timp sunt încă relativ sănătoasă. Operațiile ar putea fi efectuate simultan: o gastrostomie, o cistostomie și o colostomie. Tuburile ar putea fi apoi introduse direct în stomacul meu (pentru mâncare și băutură), în vezica mea (pentru urină) și în colon (pentru fecale). O tripleostomie, am numit-o”, a adăugat acesta în povestea prezentată de Daily Mail.
A fost refuzat categoric de șeful secției dintr-un spital mare din Londra. „Refuz să mă implic în orice din toate acestea”, i-a spus medicul. A încercat apoi la NHS din West Country din Davon. Deși și aici i s-a spus că e o „nebunie” să își opereze organele sănătoase momentan, medicii au acceptat să facă intervențiile.
„Din motive stupide științifice, am constatat că nu vreau să-mi scot verigheta. În ciuda pregătirii mele academice, o parte primitivă a creierului meu a vrut să creadă că un inel, dat în dragoste, avea o putere antică. Așa că am mințit că inelul meu era prea strâns pentru a-l scoate de pe deget.”
Peter Scott Morgan
„În lunile de după diagnosticul meu, mersul pe jos s-a înrăutățit și am recurs cu reticență la utilizarea unui cadru de mers. Apoi, prea devreme, eram dependentă de un scaun cu rotile”, a mai povestit el.
Și-a clonat vocea
„Dar nimic nu mă va descuraja de la misiunea mea. Am decis că următorul pas a fost să-mi clonez vocea – ceea ce înseamnă practic antrenarea unui computer să sune ca mine. Din fericire, aproape imediat, o companie excelentă cu sediul în Edinburgh a fost de acord să o facă”, a mai spus Morgan.
Acest lucru a însemnat că, atunci când a ajuns la stadiul de a nu mai putea vorbi, un sistem de AI ar asculta ceea ce îi spune cineva, apoi generează trei fraze alternative de spus ca răspuns. Ceea ce își dorea, de fapt, era tehnologia folosită Stephen Hawking, care, din cauza problemelor similare, a ajuns să se poată exprima și să trăiască o viață relativ normală, tot datorită tehnolgiei.
Tehnologia era capabilă de a alege și o expresie oculară, dar și un ton al vocii, adecvat conversației respective.
Un avatar digital va putea să se exprime în locul omului
Pentru toate acestea, și-a construit un avatar digital. Practic, chipul său tridimensional, care expunea orice emoție la nivel de manifestare a mimicii feței. Pentru a realiza acest lucru, s-a adresat studiourilor de specialitate.
Cei doi soți au înființat și o fundație filantropică – Fundația Scott-Morgan – unde se strâng fonduri pentru cercetarea în dizabilitatea extremă și introducerea tehnologiei de ultimă generație pentru a ajută oamenii cu aceste probleme.
„În cele din urmă, vom trece la crearea unui «exoschelet» – literalmente un schelet extern – alimentat de AI. Acest lucru îmi va permite să dau din cap sau să întind un braț înainte pentru o strângere de mână. Totul va fi controlat prin tehnologia de urmărire a ochilor, care îmi va permite, de asemenea, să scriu, să schimb canalele de pe televizor și chiar să apelez la liftul nou instalat.”
Peter Scott Morgan
„Visul meu, care va fi abordat în următorul flux de cercetare, este să pot petrece timp cu soțul meu într-o lume a realității virtuale în care nu mai sunt paralizat. Vom putea să ne vorbim în mod normal, să urcăm munți sau să zburăm deasupra lor și să înregistrăm fiecare senzație când ne îmbrățișăm reciproc. Poate că nu va fi fezabil încă 20 de ani, dar intenționez să fiu acolo ca primul cyborg uman din lume – dărâmând barierele dintre inteligența mașinii și inteligența umană”, a mai spus acesta.