Prima universitate din România care-ți permite să-ți plătești studiile în criptomonede

Prima universitate din România care-ți permite să-ți plătești studiile în criptomonede

Moda criptomonedelor a ajuns și-n mediul universitar. Prima instituție de acest fel care acceptă plata taxelor de admitere cu o criptomonedă e din Sibiu.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULSB) va fi prima universitate din România care va permite plata taxelor pentru admitere din acest an într-o monedă virtuală. Criptomoneda în care se vor putea efectua plăţile va fi EGLD, dezvoltată de startup-ul sibian Elrond, anunță instituția.

„Universitatea noastră a fost şi va fi în continuare o susţinătoare a comunităţii şi afacerilor locale, iar decizia de a dezvolta acest parteneriat cu Elrond se înscrie în această strategie”, a declarat Sorin Radu, rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Potrivit Coingecko, valoarea unui EGLD la data redactării articolului e undeva la 177 de dolari.

Cum plătești taxa de admitere la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

Posibilitatea de plată cu monedă virtuală urmează să fie implementată şi va fi disponibilă pentru prima dată în sesiunea de admitere din luna iulie a acestui an. ULBS a ales să convertească EGLD în RON prin intermediul unui procesator de plăţi, fără costuri suplimentare faţă de costul unei plăţi cu cardul bancar clasic.

Potrivit sursei citate, printre potenţialele beneficii ale criptomonedelor sunt: posibilitatea de a efectua transferuri fără limitări geografice; costuri reduse de tranzacţionare; posibilitatea de verificare publică a tranzacţiilor.

Elrond este un startup din Sibiu care dezvoltă o reţea de tip blockchain.

E o decizie care deschide calea, probabil, și pentru plata în Bitcoin, cea mai cunoscută monedă virtuală la ora actuală. Problema e, însă, volatilitatea extrem de mare a acestor criptomonede. E motivul pentru care toți economiștii cer precauție când vine vorba de astfel de investiții.

Piața criptomonedelor a depășit valoarea de două trilioane de dolari, o capitalizare la care nu sperau nici cei care au susținut cu frenezie investiția în Bitcoin și alte active digitale similare. Datele CoinGecko și Blockfolio arată că e vorba de depășirea unui vârf istoric, iar câștigurile din ultimele câteva luni au atras atât investitori instituționali, cât și mici investitori.

Ca să înțelegi mai bine despre câte zerouri vorbim, piața criptomonedelor a ajuns în acest moment la o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari. E o valoare uriașă. Creșterea a fost condusă de Bitcoin, care s-a menținut la o capitalizare de 1 trilion de dolari timp de o săptămână. Bitcoin s-a apropiat, de asemenea, de 60.000 de dolari.