Prima mostră completă a unui asteroid oferă date noi despre sistemul nostru solar
Oamenii de știință au studiat, în sfârșit, primele lor mostre complete returnate de la un asteroid din spațiu și confirmă un lucru incredibil, oferind, în același timp, câteva perspective noi.
Conform ScienceAlert, cercetătorii au lansat două lucrări care dezvăluie prima lor analiză a probelor de la Ryugu, piatra spațială vizitată de sonda Hayabusa2 în februarie 2019. Echipa spațială știa că Ryugu va fi un asteroid comun, bogat în carbon de tip C, dar a aruncat o privire mai bună asupra ingredientelor sistemului solar timpuriu.
Asteroidul Ryugu, cunoscut anterior ca „1999 JU3”, este doar al doilea asteroid din care a fost efectuată o misiune de întoarcere a probei. Primul a fost Itokawa, al cărui mecanism de returnare a eșantionului a eșuat, în 2010.
Proba de pe asteroid poate indica originile sistemului solar
Ryugu are aproximativ un kilometru în diametru, cu o creastă în jurul ecuatorului său. Călătorește pe o orbită eliptică care îl poartă chiar în interiorul căii orbitale a Pământului în jurul Soarelui, apoi aproape până la orbita lui Marte. Misiunea de a ajunge la asteroid, a ateriza pe el de două ori, apoi a returna orice probă recuperată pe Pământ a avut un nivel profund impresionant de îndemânare și planificare.
Așadar, eșantionarea indică faptul că Ryugu are o compoziție dominată de carbon, similară cu fotosfera Soarelui (învelișul exterior), la fel ca anumiți meteoriți. Este făcut din cele mai primitive materiale din Sistemul Solar, ieșind din discul de praf care s-a format împreună cu Soarele însuși.
De asemenea, compoziția acestuia este destul de poroasă, ca mulți asteroizi. Cu toate acestea, nu este un exemplu destul de ordonat. Majoritatea asteroizilor de tip C au un albedo scăzut (reflectivitatea radiației solare) de 0,03 până la 0,09 datorită carbonului lor, dar cel al lui Ryugu este de 0,02. Este întunecat chiar și după standardele vecinilor săi cosmici.
În starea actuală, însăși existența acestor studii reprezintă o realizare. Prima încercare de a returna o probă, de la asteroidul Itokawa, în 2010, n-a scos la iveală prea multe.
Mai sunt încă multe alte probe de la Ryugu care urmează să vină, dar chiar și datele existente ar putea ajuta oamenii de știință să-și remodeleze înțelegerea despre nașterea și dezvoltarea Sistemului Solar.