13 ian. 2021 | 13:54

Previziuni de la Banca Transilvania, ING și BCR: la cât ar putea ajunge euro în 2021

ACTUALITATE
Previziuni de la Banca Transilvania, ING și BCR: la cât ar putea ajunge euro în 2021

La început de an, principalele bănci din România vin cu propriile estimări legate de evoluția cursului valutar. Iată ce spun despre o eventuală creștere a euro în 2021.

Marile bănci din România știu că 2021 va fi un an dificil. În lipsa unor măsuri fiscale și politice bine gândite, economia riscă să o ia la vale. Și atunci va fi influențat în mod negativ și cursul valutar euro-leu.

Majoritatea băncilor cred că euro va crește anul acesta – adică moneda națională se va devaloriza în raport cu cea europeană. Iată cum arată previziunile unor bănci ca ING, Banca Transilvania și ING.

Banca Transilvania – cât ar putea ajunge euro în 2021

Specialiștii BT prevăd o evoluția în sus a euro – dar nu mai sus de 4,9 lei pentru un euro. Potrivit celor mai recente estimări făcute de analistul Băncii Transilvania, Adrian Rădulescu, cursul leu/euro ar urma să înregistreze o medie anuală de 4,89 lei/euro în 2021.

E o creștere, dar ea poate fi nesemnificativă. Desigur că pot exista perioade și perioade. Iar orice situația tensionată în mediul politic și nu numai poate destabiliza situația.

ING Bank

Pentru 2021, ING Bank nu vede ca mari riscuri decât deciziile din 16 -23 aprilie 2021 ale agenţiilor de rating. Modificările de prognoză ale băncii olandeze merg către un euro de 4,92 lei la sfârşit de anului, fapt care ar putea atrage şi o scădere a dobânzii de referinţă practicată de BNR.

„Previziunile noastre pentru evoluţia inflaţiei se potrivesc în mare măsură cu cele ale băncii centrale pentru următoarele trei trimestre (adică o scădere treptată spre zona 2,2-2,3% în 2T21 și 3T21), dar încep să divergă odată ce ne apropiem de sfârșitul anului 2021 și până în 2022, când vedem că rata inflației de bază bifează din nou mai mare, mai aproape de (dar sub) 3,0%, în timp ce banca centrală se așteaptă la niveluri mai apropiate de 2,0%. Cu toate acestea, o rată a inflației de bază divergentă nu părea să deranjeze BNR în 2020, când a avut în medie aproximativ 3,7%, prin urmare probabil că nu îi va deranja nici în 2021, când ne așteptăm la o rată medie de 2,6%.

Potrivit ING Bank, 2021 ar trebui să fie un an de relativă liniște pe frontul politicii monetare. Banca prognozează un curs de 4,92 pentru EUR / RON la sfârșitul anului.

BRD

Reprezentanții BRD spun că se așteaptă ca BNR să fie confortabil cu o depreciere treptată a leului, de circa 2-3% pe an.

”Acest lucru ar determina tranziția leului în intervalul 4,90- 5,00 în fața euro în 2021, cu o medie de 4,93 și o valoare la finalul anului de 4,97”, spun analiștii băncii.

Cu toate acestea, dacă consolidarea fiscală nu este confirmată după alegerile generale, leul poate fi supus unei presiuni suplimentare din cauza sentimentului volatil al pieței, a potențialelor retrogradări ale ratingului și a eventualelor ieșiri de capital ulterioare. În acest caz, ar trebui luată în calcul o volatilitate mai ridicată.

BCR

BCR anticipează un curs de schimb de 4,92 lei în primul trimestru de anul acesta, urmat de o depreciere constantă a monedei naționale, care va culmina la 4,99 lei/euro în ultimele trei luni din 2021.

De precizat că, în tot acest context, BNR a venit cu propriile măsuri  de politică monetară. Banca Națională a implementat o serie de măsuri de relaxare, convenționale, inclusiv reducerea ratei de dobândă de referință de la 2,5% la 1,5%, și non-standard, dar și cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară, o măsură care ar putea ține dobânzile mai jos.