07 oct. 2021 | 13:35

Premiul Nobel pentru chimie revine unui duo care a dezvoltat un instrument pentru construirea moleculelor

ACTUALITATE
Premiul Nobel pentru chimie revine unui duo care a dezvoltat un instrument pentru construirea moleculelor

German Benjamin List și David MacMillan au câștigat miercuri Premiul Nobel pentru chimie în 2021, pentru dezvoltarea de noi instrumente pentru construirea moleculelor, care au contribuit la fabricarea de noi medicamente și sunt mai ecologice.

Munca lor asupra organocatalizei asimetrice, descrisă drept „un instrument nou și ingenios pentru construirea moleculelor”, a ajutat și la dezvoltarea materialelor plastice, a parfumurilor și a aromelor, conform Reuters.

Premiul Nobel pentru chimie va folosi la numeroase inovații

„Catalizatorii organici pot fi folosiți pentru a determina multitudinea de reacții chimice”, a spus Academia Regală Suedeză de Științe. „Folosind aceste reacții, cercetătorii pot acum să construiască mai eficient orice, de la produse farmaceutice noi la molecule care pot capta lumina în celulele solare”.

Catalizatorii sunt molecule care rămân stabile, în timp ce permit sau accelerează reacțiile chimice efectuate în laboratoare sau reactoare industriale mari. Înainte de descoperirile inovatoare ale laureaților la începutul mileniului, doar anumite metale și enzime complexe erau cunoscute.

Academia a declarat că noua generație de catalizatori cu molecule mici este mai prietenoasă pentru mediu și mai ieftin de produs și a lăudat precizia noilor instrumente.

Înainte de cataliza asimetrică, substanțele catalizate de om conțineau adesea nu numai molecula dorită, ci și imaginea ei nedorită în oglindă. Talidomida sedativă, care a provocat deformări la embrioni umani în urmă cu aproximativ șase decenii, a fost un exemplu catastrofal, conform cercetătorilor.

„Acesta este un subiect extrem de important la care ne gândim, dar vor fi mai mulți ani, mai multe premii Nobel”, a spus Pernilla Wittung Stafshede de la Academia Suedeză de Științe.

Cei doi oameni de știință împart prestigiosul premiu de 1,14 milioane de dolar, în părți egale, pentru descoperirile realizate independent unul de celălalt.

Premiile Nobel pentru realizările în știință, literatură și pace au fost create și finanțate din voința inventatorului și omului de știință suedez Alfred Nobel. Acestea au fost acordate din 1901.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele