Pregătiți-vă: un nou val de scumpiri în România

Pregătiți-vă: un nou val de scumpiri în România

Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), relevă care sunt așteptările managerilor români în perioada imediat următoare. Din nefericire, apar noi prognoze privind scumpirile.

Conform așteptărilor managerilor din România, se conturează o creștere accentuată a prețurilor în construcții și în comerțul cu amănuntul, până în luna decembrie.

Per ansamblu, însă, managerii privesc cu un oarecare optimism către viitor și se așteaptă, în general, ca lucrurile să se desfășoare după coordonate stabile, fără surprize neplăcute.

Unde vor apărea scumpirile

„În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural -5%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +59%).

Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%)”, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică.

Conform precizărilor experților din cadrul INS, soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Luna aceasta, angajatorii prognozează că, în activitatea de construcții, se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producției (sold conjunctural -12%).

Totodată, trebuie menționat și faptul că se așteaptă o scădere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural -8%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +49%).

Managerii au previziuni și legate de domeniul comerțului cu amănuntul, deosebit de important pentru economia țării noastre. Conform așteptărilor acestora, formulate pentru următoarele trei luni, e conturată o tendință de relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural +2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%).

În privința numărului de salariați de aici, vorbim despre în sold conjunctural de +19%.

De asemenea, conform specialiștilor din domeniu, perioada următoare ne va aduce o creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +44%).

Nu în ultimul rând, trebuie notat faptul că prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +21%).

Citește și: