03 aug. 2021 | 19:05

Povestea fascinantă a navelor de război care nu există, de fapt: cum au fost ”puse” pe hartă și de ce

ACTUALITATE
Povestea fascinantă a navelor de război care nu există, de fapt: cum au fost ”puse” pe hartă și de ce

Abuzurile tehnologiei de localizare ar putea duce doar la dispute politice fierbinți. Tehnologia actuală este folosită pentru plasarea navelor de război pe hartă unde nu există în realitate.

Potrivit Wired, SkyWatch și Global Fishing Watch au efectuat studii care arată că peste 100 de locații de nave de război au fost falsificate din august 2020, inclusiv portavionul britanic Queen Elizabeth și distrugătorul american Roosevelt. În unele cazuri, datele false arătau că vasele pătrundeau în apele disputate sau se apropiau de bazele navale ale altor țări, mișcări care puteau declanșa incidente internaționale.

Echipa de cercetare a descoperit falsurile prin compararea utilizărilor sistemului de identificare automată AIS, un sistem bazat pe GPS care ajută la prevenirea coliziunilor, cu date de poziție verificabile utilizând un model de identificare. Toate informațiile false provin de la receptoare AIS de pe țărm, în timp ce sateliții arătau pozițiile reale, de exemplu. Global Fishing Watch investighează de ani buni poziții AIS false, dar aceasta a fost prima dată când a văzut date falsificate pentru nave reale.

Poziția falsă a navelor de război care nu există

Nu este sigur cine se preface că ar fi în acele locații și de ce. Cu toate acestea, analiștii au spus că datele sunt caracteristice unui autor comun care ar putea fi Rusia. Aproape toate navele de război afectate provin din țări europene sau membre NATO, iar datele includeau incursiuni false în Kaliningrad, Marea Neagră, Crimeea și alte interese rusești. În teorie, Rusia ar putea descrie Europa și NATO ca agresori, afirmând în mod fals că acei rivali au trimis nave de război în mările rusești.

Din punct de vedere istoric, Rusia a negat tot timpul astfel de acțiuni. Cu toate acestea, are o istorie de ani de zile utilizând conturi false și dezinformare pentru a provoca tensiuni politice pentru a-și atinge scopurile. În cazul în care Rusia este implicată, locațiile false ale navelor de război ar putea fi o escaladare semnificativă a acestei strategii.