Povestea asteroidului care a lovit Pământul în 2018 e mai spectaculoasă decât se credea
Spațiul cosmic abundă de mistere încă neelucidate, însă oamenii de știință reușesc uneori să răspundă la întrebări esențiale, iar acest lucru ne încurajează că, într-o zi, vom ști din ce în ce mai multe lucruri despre fascinantul nostru Univers.
Îți amintești de asteroidul care a ajuns pe Pământ, în Botswana, în Africa de Sud, în anul 2018? Ani de zile oamenii de știință, dar și pasionații de mistere și-au dat cu părere asupra originii acestuia.
Ei bine, acum se pare că avem niște concluzii clare, pe care le-au stabilit cercetătorii într-un studiu publicat de Meteoritics and Planetary Science.
Bucățile asteroidului care au aterizat în Botswana erau relativ mici. Asteroidul care le-a dat naștere a apărut ca o sclipire de lumină, conform opiniilor specialiștilor, exprimate într-un sondaj realizat de Universitatea din Arizona, iar când a ajuns pe Pământ s-a fragmentat și resturile au căzut în rezervația Kalahari.
Cercetătorii au cercetat zona și au găsit un total de 23 de meteoriți.
Asteroidul ajuns pe Pământ ar proveni dintr-un asteroid uriaș (al doilea ca mărime din sistemul solar)
Potrivit oamenilor de știință, asteroidul ar fi provenit probabil dintr-un asteroid masiv pe care astronomii îl urmăreau de ceva vreme. Stânca spațială este cunoscută sub numele de Vesta și este al doilea cel mai mare asteroid cunoscut din sistemul nostru solar.
„Cu miliarde de ani în urmă, două impacturi gigantice asupra Vesta au creat o familie de asteroizi mai mari și mai periculoși. Meteoriții proaspăt recuperați ne-au dat un indiciu despre momentul în care s-ar fi putut întâmpla aceste impacturi”, a spus coordonatorul studiului, Peter Jenniskens.
Cercetarea resturilor a fost o provocare, deoarece observațiile au fost făcute doar cu puțin timp înainte ca piatra să ajungă pe Pământ. Odată ce a avut loc impactul, oamenii de știință au fost nevoiți să vâneze imagini video care le ofereau indicii cu privire la locul unde au aterizat resturile.
Imediat ce au fost găsite probe, a început sarcina de a studia materialul stâncos. După o investigație îndelungată, cercetătorii au ajuns în cele din urmă la concluzia că asteroidul a venit dintr-un impact cu Vesta.
Se crede că resturile au fost propulsate din Vesta în timpul unui impact cu un alt corp în urmă cu aproximativ 22 de milioane de ani.
Tehnologia studierii spațiului cosmic a evoluat extrem de mult în ultimii ani. Este incredibil să ne gândim că cercetătorii pot urmări de fapt de unde a venit o rocă spațială după ce a lovit deja Pământul.
Aceste tipuri de proiecte de cercetare ne ajută să aflăm mai multe despre sistemul nostru solar și despre tot materialul din acesta și ar putea deschide noi căi de cercetare în studierea asteroizilor.