15 mart. 2021 | 10:18

Poți călători cu o viteză mai rapidă decât cea a luminii. Noul model se bazează pe legile fizicii convenționale

ACTUALITATE
Poți călători cu o viteză mai rapidă decât cea a luminii. Noul model se bazează pe legile fizicii convenționale

Un nou studiu susține că tehnologia „warp drive” – un mecanism popularizat de „Star Trek” care ar permite o deplasare mai rapidă decât lumina – Faster Than Light (FTL) – ar putea fi mai fezabilă decât se credea anterior. Astfel, ai putea călători cu o viteză mai rapidă decât cea a luminii.

Dr. Erik Lentz, astrofizician la Universitatea Göttingen din Germania, a publicat o lucrare în revista Classical and Quantum Gravity, afirmând că viteza FTL este posibilă folosind fizica convențională, relatează Popular Mechanics.

„Această lucrare a mutat problema călătoriei mai rapide decât lumina la un pas de cercetarea teoretică în fizica fundamentală și mai aproape de inginerie”, a spus Lentz într-un comunicat.

Să punem acest lucru în perspectivă: dacă ai folosi cea mai rapidă rachetă de pe Pământ pentru a călători la Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar în afară de Soare, ar dura mai mult de 50.000 de ani pentru a ajunge acolo.

Faster Than Light este o viteză cu care am putea călători în viitor

Cu toate acestea, dacă călătorești în aceeași direcție folosind o unitate FTL, ar dura doar doi până la trei ani.

Această tehnologie ar funcționa curbând conceptul de spațiu-timp în jurul unei nave spațiale, pentru a-i permite să călătorească la viteze FTL. Modelele teoretice existente pentru această tehnologie ar necesita „energie negativă” – și nu este clar dacă chiar există.

Tocmai de aceea modelul lui Lentz este atât de interesant. Dacă ne putem baza pe fizica cunoscută în prezent pentru a atinge viteza FTL, devine cu atât mai posibil.

„Următorul pas este să ne dăm seama cum să reducem cantitatea astronomică de energie necesară în gama tehnologiilor actuale, cum ar fi o mare centrală modernă de fisiune nucleară. Atunci putem vorbi despre construirea primelor prototipuri”, a spus Lentz.

Studiul lui Letnz vine alături de alte dezvoltări recente privind tehnologia FTL.

Recent, un alt studiu vorbește despre această tehnologie, publicat în Classical and Quantum Gravity, de la un startup numit Applied Physics. La fel ca Lentz, ei sugerează că aceste acțiuni ar putea fi „construite pe principiile fizice cunoscute omenirii astăzi”.

Desigur, există încă o mulțime de oameni de știință care trebuie să cerceteze înainte de a putea începe rezervarea biletelor la stelele din apropiere. Dar suntem din ce în ce mai aproape.