23 sept. 2021 | 13:15

Poluarea orașelor, o problemă din ce în ce mai gravă. Avertismentul OMS

ACTUALITATE
Poluarea orașelor, o problemă din ce în ce mai gravă. Avertismentul OMS

Organizația Mondială a Sănătății ne avertizează în legătură cu calitatea aerului pe care îl respirăm. Particulele în suspensie din aer ucid prematur șapte milioane de persoane, în fiecare an.

OMs stabilește, pentru prima dată, limite mai stricte pentru marii poluanți atmosferici. Miercuri, ghidul privind calitatea aerului a fost actualizat. Acesta nu a mai fost modificat din 2005, când calitatea aerului nu era atât de îngrijorătoare. Prin aceasta OMS reduce aproape toate pragurile sale de referință, care se referă în principal la așa-numiții poluanți clasici: particule în suspensie, ozon, dioxid de azot, dioxid de sulf și monoxid de carbon.

Acestea nu sunt standarde obligatorii din punct de vedere juridic, dar oferă un cadru pentru țări, pentru a-și proteja mai bine populațiile, ”toate țările și toți cei care se luptă să ne protejeze mediul înconjurător să le folosească pentru a reduce suferința și pentru a salva vieți”, spune directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Aceste modificări vin ca urmare a faptului că șapte milioane de decese premature sunt puse pe seama efectelor combinate ale poluării aerului din natură. ”Poluarea aerului este o amenințare la adresa sănătății în toate țările, dar afectează în principal oamenii din țările cu venituri mici și medii”, a spus dr. Tedros. În urma unei urbanizări la scară largă și a  dezvoltării economice care se bazează în primul rând pe utilizarea combustibililor fosili, țările defavorizate se confruntă cu niveluri ridicate ale poluării atmosferice.

”Aerul curat ar trebui să fie un drept fundamental al omului și o condiție necesară pentru sănătatea și productivitatea societăților”, spune dr. Hans Henri Kluge. El mai adaugă ”Cu toate acestea, deși calitatea aerului s-a îmbunătățit oarecum în ultimele trei decenii, milioane de oameni continuă să moară prematur, adesea în populațiile cele mai vulnerabile și marginalizate.”

Ce efect are poluarea asupra noastră?

Alături de schimbările climatice, poluarea aerului este una dintre principalele amenințări asupra mediului și asupra sănătății. El este răspunzător pentru dezvoltarea pulmonară a copiilor. De asemenea, poate provoca infecții respiratorii și poate agrava astmul. La adulți cardiopatiile ischemice și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai frecvente cauze de deces prematur din cauza poluării aerului.