26 ian. 2021 | 11:06

Poluarea în București este în creștere. Cum vor fi măsurate noxele de acum încolo

ACTUALITATE
Poluarea în București este în creștere. Cum vor fi măsurate noxele de acum încolo

Poluarea este o problemă reală cu care ne confruntăm. În București, noxele depășesc limitele normale de mult timp.

Poluarea din București va fi măsurată cu ajutorul unui institut din Măgurele, pentru că sunt variații foarte mari de la o zi la alta, a anunțat ministrul mediului, Tanczos Barna.

Noxele din Capitală măsurată în colaborare cu un institut de cercetare

„Bucureştiul a devenit un oraş unde aproape săptămânal valorile măsurate la staţiile oficiale cresc câteodată exponenţial, ajung la vârf şi scad. Nu am găsit la minister o analiză ştiinţifică a fenomenului. Şi cetăţenii, şi Garda de Mediu, şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, şi ministerul, şi autoritatea publică locală au câte o teorie, câte o explicaţie. Am ajuns la concluzia că sunt 5-6 factori ce influenţează acest fenomen. Unul dintre factori este problema gropilor de gunoi, unde nu există în momentul de faţă măsurători ştiinţifice, recunoscute, care să stea în picioare şi într-o instanţă” a explicat ministrul mediului, citat de Agerpres.

Ministrul Mediului a adăugat că a avut o discuţie lungă cu colegii lui pe tema asta şi că le-a cerut o analiză din datele pe care le au acum la dispoziţie, multifactorială, ce poate să contribuie la aceste elemente. “Am stabilit cu un institut de cercetare din Măgurele, care deja a efectuat un studiu ştiinţific pe o problemă similară la Măgurele, să începem o colaborare. Zilele următoare, săptămâna aceasta, vom semna un protocol de colaborare şi vom pune acele instalaţii de măsurare pe care le-au folosit ei în zona gropilor de gunoi din Bucureşti, astfel încât să putem să vedem dacă se respectă legea de eliberare în aer a unor gaze care sunt captate în gropile de gunoi”, a explicat ministrul.

El a subliniat că dotarea instituţiilor de control, de verificare, nu este la cel mai înalt nivel şi că sunt câteva proiecte europene în derulare prin care Garda de Mediu să fie dotată cu instalaţii mobile, cu instalaţii de măsurare, cu autospeciale cu care se poate deplasa în diverse locuri pentru a face monitorizarea poluării.

Poluarea va distruge viața la oraș. Evitarea dezastrului ține de un singur lucru

Oamenii de știință vizează o problemă uitată parcă, în contextul luptei împotriva schimbărilor climatice: ce să facem cu privire la poluarea din orașe.

Noi cercetări arată că temperatura medie într-un oraș va crește cu mult peste temperaturile medii globale la care inițiativele climatice tind să se concentreze, relatează Wired.

De fapt, noile cercetări arată că zonele metropolitane ar putea ajunge cu până la 4,4 grade Celsius mai fierbinți până în anul 2100. Acest lucru prezintă un risc major pentru sănătatea celor care locuiesc acolo, precum și o nouă provocare pentru cei care doresc să limiteze impactul schimbărilor climatice.