02 iun. 2021 | 18:15

Planul prin care s-ar putea ”stoarce” miliarde de la Facebook și Google: cine vrea să pună tunurile pe giganții tech

ACTUALITATE
Planul prin care s-ar putea ”stoarce” miliarde de la Facebook și Google: cine vrea să pună tunurile pe giganții tech

Facebook și Google sunt giganți din zona tehnologiei care sunt acuzați că monetizează masiv de pe urma utilizatorilor europeni și nu numai, dar nu prea sunt taxați pe măsură. UE vrea să profite de reuniunea OCDE și să acorde o mai mare atenție asupra acestor practici de business.

Facebook, Google, Amazon și alți giganți americani au fost luați de multă vreme în vizor de autoritățile de la Bruxelles, dar nu s-a întâmplat mare lucru. Uniunea Europeană vrea să schimbe asta și se folosește de un context favorabil al discuțiilor purtate la nivel global. Un studiu publicat recent și referitor doar la UE arată că aceste companii ar putea fi stoarse de miliarde de euro.

EU Tax Observatory notează că blocul comunitar ar obţine venituri suplimentare de 50 de miliarde de euro de pe urma taxării companiilor multinaţionale. E necesar, mai întâi, să se ajungă la un acord. Iar cartoful fierbinte e pe masa negocierilor de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare.

Cu tunurile pe Facebook, Google și alții

Statele membre urmăresc să se ajungă la un consens în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică cu privire la un impozit minim de 15% pe profitul companiilor valabil la nivel global. E clar că ținta e reprezentată de giganții americani.

Dacă un astfel de cadru legislativ fiscal mai aspru ar intra în vigoare, atunci beneficiile ar fi uriașe pentru blocul comunitar. Într-un alt scenariu, veniturile suplimentare pentru blocul comunitar s-ar tripla, până la 170 de miliarde de euro, dacă nivelul convenit al viitorului impozit minim ar fi de 25%.

Luna trecută, SUA au propus un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global de cel puţin 15%, o propunere susţinută de multe state din UE, iar nivelul de 15% este considerat şi cel mai probabil compromis comparativ cu nivelul mult mai mare de 25%.

Dacă se va ajunge la un acord, acesta va fi parte dintr-un proces mai amplu de revizuire a regulilor privind taxarea companiilor multinaţionale în era comerţului digital transfrontalier, în condiţiile în care acum mari firme, precum Alphabet şi Facebook, plătesc taxe foarte mici prin mutarea sediilor în ţări cu o fiscalitate avantajoasă, cum sunt Irlanda, Luxemburg sau Olanda.

Obținerea unui acord, extrem de greoaie

Discuțiile se vor împotmoli mai mult ca sigur și consensul e greu de obținut în acest moment. Dar e de remarcat că există discuții pe subiect. Acordul din cadrul OECD e crucial pentru stabilirea unui nivel final de impozitare a profitului. Mai e nevoie, de asemenea, de un acord cu privire la taxarea multinaţionalelor, respectiv dacă toate veniturile sunt taxate în ţara natală sau în ţara în care veniturile sunt generate.

„Dacă un număr suficient de state unde îşi au sediul multinaţionalele aplică un impozit minim substanţial, paradisurile fiscale nu vor mai putea atrage activitate sau profituri prin oferirea unor impozite scăzute”, se arată în studiul citat.

Propunerea americanilor a fost salutată recent şi de directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, care a apreciat că aceasta va permite ţărilor să investească mai mult în domenii esenţiale precum educaţie, sănătate și infrastructură. Taxarea mai dură a bogaților ar putea aduce bani de investiții în domenii vulnerabile.

Cu toate acestea, oficialul FMI a recunoscut că introducerea unui astfel de impozit valabil la nivel gobal va fi deosebit de dificil pentru că trebui găsit un consens cu privire la „nivelul ideal”. Pe scurt, e greu să mulțumeși și economia mondială și autorităţile fiscale din fiecare ţară.