Piața auto second-hand s-ar putea schimba la finalul lui 2022: ce spun experții

Piața auto second-hand s-ar putea schimba la finalul lui 2022: ce spun experții

Experții sugerează că explozia actuală a prețurilor vehiculelor uzate va scădea la sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023.

KPMG a avertizat că prețurile vehiculelor uzate ar putea scădea brusc și ar putea ridica probleme de capitaluri proprii odată ce oferta de vehicule noi va reveni.

Piața autovehiculelor second-hand a fost strâns corelată din punct de vedere istoric cu piața autoturismelor noi, a declarat șeful departamentului auto al KPMG, Gary Silberg. Dar prețurile vehiculelor uzate au crescut cu 42% față de nivelul din ianuarie 2020, în timp ce prețurile vehiculelor noi au crescut doar cu aproximativ 12%, a spus KPMG.

„Orice cale pe care piața mașinilor noi o va lua către o „nouă normalitate”, prețurile mașinilor uzate vor reveni în cele din urmă la relația tradițională cu prețurile vehiculelor noi”, a scris KPMG. „Cu alte cuvinte, o scădere de 20 până la 30 la sută a prețurilor vehiculelor uzate este în carduri.”

Firma de consultanță a observat, de asemenea, că ALG estimează că valoarea reziduală a vehiculelor din 2021 în 2024 nu va fi semnificativ mai mare decât de obicei.

Un balans fin

KPMG a estimat că oferta și cererea de vehicule vor atinge echilibrul cândva între octombrie 2022 și 2023, dar prețurile vehiculelor uzate ar începe să scadă înainte de acel moment.

„În fiecare scenariu, ne așteptăm ca piața să anticipeze din timp schimbarea situației de aprovizionare cu mașini noi și să înceapă să reprețuiască mașinile uzate înainte ca loturile de mașini noi să fie pline și cererea de mașini uzate să revină la normal”, a scris KPMG.

O scădere prea accentuată ar putea lăsa creditorii dar și pe alții „blocați cu active supraevaluate”, potrivit KPMG.

Citând datele Edmunds, KPMG a spus că 44% din tranzacții au avut capitaluri proprii negative în aprilie 2020, mai mult decât dublul proporției observate cu un deceniu mai devreme. Clientul mediu cu capitaluri proprii negative a fost sub apă cu 5.571 USD în aprilie anul trecut.

Deși valoarea medie a capitalului propriu negativ a scăzut cu peste 1.000 de dolari până în aprilie 2021, proporția tranzacțiilor cu capitaluri proprii negative s-a menținut relativ constantă, potrivit KPMG.

Citește și: