Piața auto din România: care sunt cele mai cumpărate tipuri de mașini
Înmatriculările de automobile electrice continuă să crească în UE, cu o cotă de piață care s-a apropiat de 10%, alături de propulsia PHEV, cu 9,1% și cea hibrid, care a depășit 20%, în trimestrul al treilea.
Criza sanitară și cea generată de lipsa de semiconductori au afectat masiv producția și vânzările și au schimbat radical obiceiurile de consum ale europenilor privind vânzările. Pentru prima dată în istorie, propulsia hibrid a depășit motorizarea diesel, ceea ce înseamnă că europenii încep să conștientizeze nevoia unei schimbări în ceea ce privește motorizarea transporturilor.
În sectorul vehiculelor cu propulsie alternativă cea mai mare pondere este ocupată de mașinile cu motorizări hibrid. Cu un volum de 449.506 unități și o creștere de 31,5%, acestea sunt, în același timp, cele mai poluante vehicule din sectorul cu propulsie alternativă.
Mașinile 100% electrice sunt cele mai vândute, de altfel, în rândul lor s-a înregistrat o creștere cu 56,7%, la 212.582 unități, ajungând la 9,8% din piața de automobile.
Cum este situația în România
România are o evoluție diferită, în funcție de tipurile de motorizări alternative analizate. Cea mai mare creștere este pe segmentul de PHEV, de peste 200%, însă volumul este ceva mai redus, comparativ cu celelalte segmente.
Pe segmentul vehiculelor complet electrice creșterea este mai mică, dar volumul un pic mai mare. Astfel, pe trimestrul 3 sunt 1.040 unități ceea ce reprezintă o creștere de 28,9%, iar pe cele nouă luni care au trecut sunt 1.914, unități ceea ce se traduce printr-o creștere de 36,1%. Totuși, trebuie să așteptăm să vedem și ce impact vor avea cele 3.500 de Dacia Spring, care urmează să fie livrate în acest an.
Sectorul de hibride fără încărcare rămâne însă cel mai important ca volum, având în același timp o creștere masivă, în detrimentul propulsiei cu benzină și diesel.
O notă interesantă este legată de faptul că vânzările de mașini pe benzină au scăzut cu 26% în acest an, iar cele diesel, cu 33%.