18 nov. 2021 | 18:50

Pericolul ce pândește asupra omenirii: vine din Spațiu și ne poate aduce probleme grave

ACTUALITATE
Pericolul ce pândește asupra omenirii: vine din Spațiu și ne poate aduce probleme grave

Spațiul cosmic reprezintă încă un mare mister pentru oamenii de știință din întreaga lume, care încearcă de secole să afle cât mai multe detalii despre el și componentele sale. Ei bine, în tot acest univers de enigme, un lucru e cert: am reușit nedorita performanță de a ne pune o amprentă negativă chiar și în Spațiu, iar acest lucru ne poate aduce probleme cât se poate de grave, în viitor.

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă și susțin că orbita terestră abundă în gunoaie și deșeuri.

Practic, ceea ce am reușit să facem pe suprafața Terrei, adică să înotăm în deșeuri, am reușit și în Spațiu.

Avertismentul cercetătorilor e dur

„Avem o problemă de trafic: sunt o grămadă de obiecte care se învârt în jurul Pământului: sateliți, trepte de la rachete, mănuși și tot felul de fragmente. Acestea se învârt pe mai multe orbite și în mai multe direcții”, a declarat pentru digi24.ro, Flaviu Răducanu, director pentru Știință, Tehnologie și Explorare Spațială în cadrul Agenției Spațiale Române și vicepreședinte în ESA Board for Human Spaceflight and Robotic Space Exploration.

Dimensiunile obiectelor ce gravitează în jurul Pământului, cu excepția sateliților, au dimensiuni ce pot varia de la 1 milimetru la 10 centrimetri. Evident, obiectele nu sunt statice, ba chiar se deplasează cu o viteză demnă de luat în calcul.

„Aceste obiecte merg cu 7-7,5 km/secundă. Dacă mai vin și din direcții opuse, avem o viteză rezultantă de 15 km/secundă (în jur de 54.000 de kilometri pe oră): e mai mult decât orice ne putem imagina. Energia cinetică e uriașă”, a arătat Răducanu.

Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că, deși nu vedem gunoiul spațial, el ne poate afecta viața în cele mai neplăcute moduri pentru societatea noastră modernă, dependentă de tehnologie și, prin urmare, dependentă în mod direct de dispozitivele plasate în Spațiu.

„Problema noastră este că avem sateliți cu treabă acolo, sus, unele activități fiind vitale: GPS, previziuni meteo, comunicații”, a precizat specialistul agenției spațiale române.

De asemenea, oamenii de știință avertizează de zeci de ani asupra pericolului pe care gunoiul spațial îl prezintă pentru misiunile spațiale, însă semnalele lor de alarmă au trecut, cel mai adesea, fără să producă mari ecouri și schimbări. Într-o lume ce nu reușește să-și gestioneze corect gunoiul și deșeurile de sub propriul nas, guniul cosmic e fix ceea ce ne interesează cel mai puțin, din nefericire.