Performanță uriașă pentru primul unicorn românesc: miza UiPath în valoare de 1 miliard de dolari

Performanță uriașă pentru primul unicorn românesc: miza UiPath în valoare de 1 miliard de dolari

UiPath, primul unicorn românesc, se pregătește de o performanță uriașă. Iar miza e 1 miliard de dolari.

UiPath, primul unicorn românesc, se pregătește să se listeze la Bursa de la New York. Compania a depus documentaţia necesară pentru o ofertă publică iniţială (IPO) sub simbolul “PATH”. Iar miza este uriașă.

UiPath vrea să obțină nu mai puțin de 1 miliard de dolari.

UiPath se listează la Bursa din New York

Compania și-a mutat deja sediul general în Statele Unite, iar dacă oferta publică reușește, atunci UiPath se așază, fără nicio exagerare, la masa bogaților. Tranzacția e subscrisă de un grup de 22 de bănci, conduse de giganții Morgan Stanley şi JP Morgan.

Câştigurile obţinute în urma listării vor fi folosite în scopuri corporative, care ar putea include achiziţii, a informat start-up-ul cu sediul în New York. În plan este, așadar, extinderea.

În anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a înregistrat pierderi de 92,40 milioane de dolari, mai reduse decât pierderile din anul anterior, de 519,90 milioane de dolari. Veniturile au urcat la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane de dolari.

La cea mai recentă rundă de finanţare, din 1 februarie, compania producătoare de software a fost evaluată la 35 de miliarde de dolari. Finanţarea a fost condusă de actualii investitori Alkeon Capital şi Coatue, iar la operaţiune au luat parte şi Altimeter Capital, Dragoneer, IVP, Sequoia, Tiger Global şi fonduri consiliate de T. Rowe Price Associates Inc.

Primul unicorn românesc

UiPath a fost înființată în 2005 și e condusă de Daniel Dineș.  Prima denumire a fost DeskOver şi abia apoi a fost redenumită UiPath – mai exact în 2015. Compania are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re. Compania avut în 2019 venituri de 360 milioane dolari, după ce a ajutat unele dintre cele mai mari companii americane să îşi automatizeze procesele de rutină.

În prezent, UiPath vrea să se extindă după ce în perioada pandemiei mai multe companii au devenit interesate să îşi automatizeze procesele pentru a reduce costurile. Directorul general, Daniel Dines, declara recent că clienţii UiPath din sectoarele de retail, sănătate şi finanţe utilizează serviciile companiei pentru a face faţă unei modificări semnificative a cererii provocată de pandemia de coronavirus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: