27 nov. 2021 | 14:50

Pe fondul inflației, patronii vor băga mai adânc mâna în buzunare, pentru a plăti salariile anul viitor

ACTUALITATE
Pe fondul inflației, patronii vor băga mai adânc mâna în buzunare, pentru a plăti salariile anul viitor

Noi analize economice scot la iveală faptul că patronii romani ar trebui să bage mâna mai adânc în buzunar, pentru a plăti salariile angajaților, anul viitor. De ce? Pentru că inflația crește în ritm accelerat, iar dacă salariile nu se măresc, angajaților le va fi tot mai greu să-și acopere cheltuielile de zi cu zi.

Cu toții observăm că, în această perioadă, prețurile principalelor produse și servicii de strictă necesitate cresc în ritm alert. De vină pentru acest lucru este rata tot mai mare a inflației, pe care România o are, de altfel, ca majoritatea statelor europene în aceste vremuri tulburi, mai ales din cauza evoluțiilor de pe piețele de energie.

Ei bine, pentru ca salariile să poată acoperi traiul de zi cu zi, majorările remunerațiilor ar trebui reevaluate de manageri.

Mai exact, conform celei de-a doua părți a studiului PayWell 2021, realizat de PwC România, creșterea ratei inflației pune presiune pe majorările salariale bugetate de companiile private din România pentru 2022, estimate anterior în medie la 7%, care ar trebui revizuite în sus cu două – trei puncte procentuale, pentru a compensa erodarea puterii de cumpărare.

Majoritatea companiilor și-au realizat bugetele de creșteri salariale la sfârșitul verii, când inflația se situa la 4%. Pentru finalul anului așteptările sunt ca inflația să depășească 7%, ceea ce ar putea determina revizuirea bugetelor salariale.

Ce trebuie să facă patronii

Experții recomandă managerilor și patronilor români să mai arunce o privire asupra bugetelor construite pentru salariile de anul viitor.

”Pentru 2022 companiile își construiseră bugete mai moderate comparativ cu acest an, când rata medie de majorare a fost de 8,9%, care venea după un an 2020 greu, cu întreruperi de activitate, șomaj tehnic sau înghețări salariale în multe industrii.

Creșterea inflației peste estimări în acest an va pune însă presiune pe aceste bugete, iar companiile vor fi nevoite să își ajusteze politicile pentru a fi competitive pe piața muncii, ținând cont însă de resursele disponibile”, a declarat Daniel Anghel, Partener servicii fiscale și juridice PwC România.

Experții au realizat deja analize care arată că, anul viitor, cea mai mare creștere medie a salariilor de circa 13% este prevăzută în industria de serviciilor de marketing și publicitate, urmată de servicii financiare cu 11,06%, asigurări cu 8,75%, IT cu 6,83%, retail cu 5,94%, centrele de servicii cu 5,79%, industrie cu 5,42% și sectorul farmaceutic cu 4,41%.