14 ian. 2021 | 16:58

Panica de pe piața muncii, confirmată de cifre: câți oameni au aplicat pentru un job în pandemie

ACTUALITATE
Panica de pe piața muncii, confirmată de cifre: câți oameni au aplicat pentru un job în pandemie

Pandemia a lovit puternic piața muncii și asta s-a văzut în 2020. Niște cifre vin să confirme panica din această zonă.

2020 a fost un an cu multe provocări pentru multe domenii și cei mai șifonați au ieșit chiar cei care și-au pierdut locul de muncă. Panica din această zonă se vede în cifrele prezentate de eJobs România.

Practic, anul 2020 a fost anul recordurilor în materie de aplicări la locuri de muncă. De altfel, angajarea a fost, pe tot parcursul anului, principalul obiectiv profesional al românilor, mai mult de jumătate declarând că au în plan să-şi schimbe jobul sau să se angajeze, în cazul celor care au rămas fără loc de muncă. 

Panică pe piața muncii

Multe domenii au fost afectate de pandemie. Unele firme și-au pus lacătul pe ușă și, pe cale de consecință, angajații au rămas pe drumuri. Așa că numărul de aplicări la diverse joburi a fost pe măsură.

Luna ianuarie a început în forţă, cu peste 500.000 de aplicări în primele două săptămâni ale anului şi aproape 70.000 de oameni care şi-au trimis CV-ul pentru angajare.

„Foarte important de menţionat este faptul că aceste rezultate trebuie raportate la numărul de zile lucrătoare care au fost până acum în ianuarie. Media pe zi este, deci, mai mare decât în mod normal şi lucrurile nu par să fie temporare. În ritmul acesta, până la finalul lunii, vom depăşi 1,5 milioane de aplicări şi vom atinge, din nou, un record istoric”, explică Bogdan Badea ,Ejobs România.

Mai mult de 7.000 de locuri de muncă au fost postate de la începutul anului şi până acum, retailul, banking-ul, IT-ul şi industria de telecomunicaţii fiind cele mai active din acest punct de vedere.

„Sunt industrii care şi anul trecut au avut un număr mare de joburi noi scoase în piaţă şi care s-au bucurat, totodată, şi de un interes crescut din partea candidaţilor. Atenţia acestora a fost atrasă şi de joburile care pot fi făcute de acasă. Ca new-entry pe 2020, ce merită luat negreşit în calcul şi pentru începutul lui 2021 este cuvântul «acasă», prezent în căutările de pe eJobs.ro şi-n versiunile «remote» sau «work from home»”, mai spune Bogdan Badea despre tendinţele anului 2020 care vor avea continuitate şi în 2021.

Nici 2021 nu va fi un an ușor. Business-urile care nu vor reuși să țină pasul cu vremurile vor dispărea. Și, din acest motiv, competiția va fi mai acerbă. Dar asta reduce semnificativ și perspectivele de dezvoltare ale celor aflați în căutarea unui loc de muncă.