Pandemia a adus dezastrul pentru aceste magazine: cine a pierdut zeci de milioane de euro
Pandemia a dat peste cap totul și a avut efecte negative pentru multe business-uri. De departe, însă, printre cele mai afectate au fost mall-urile.
Mall-urile au fost închise luni întregi anul trecut, în perioadele de lockdown, dar și atunci când situația sanitară impunea acest lucru. Cifra de afaceri înregistrată de parcurile de retail din România a scăzut cu 9,5% în timpul pandemiei, în timp ce, în cazul mall-urilor, s-a consemnat o diminuare de 20,6%.
Datele analizate de Cushman & Wakefield Echinox arată că pierderile sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.
Mall-urile, pierderi uriașe în pandemie
Conform rezultatelor cercetării, proprietarii de centre comerciale (mall-uri şi parcuri de retail) din România au avut un impact de circa 112 milioane de euro în venituri, ca urmare a situaţiei pandemice, ceea ce indică o scădere medie a cifrei de afaceri de 18,5%, comparativ cu 2019, ultimul an fără restricţii de funcţionare, de la 607 milioane de euro la 495 milioane de euro.
„Impactul mai puternic al pandemiei asupra mall-urilor este explicat prin închiderea pe perioade destul de lungi de timp a magazinelor neesenţiale cu acces din interior, precum şi a cinematografelor şi restaurantelor, două categorii de chiriaşi care au de regulă o prezenţă mult mai ridicată în cadrul mall-urilor”, susţin realizatorii analizei de specialitate.
Datele preliminare de la Ministerul de Finanţe, citate de compania de consultanţă Cushman & Wakefield Echinox, arată o scădere cu circa 35% a cifrei de afaceri a operatorilor de restaurante, în timp ce numărul total al spectatorilor în cinematografe a scăzut, anul trecut, cu 75%, conform Centrului Naţional al Cinematografiei.
„În acest context, cele două segmente au fost printre cele mai afectate de restricţiile guvernamentale, fapt ce s-a translatat în mod direct şi asupra rezultatelor centrelor comerciale”, explică specialiştii.
Nu e clar în ce măsură mall-urile își pot reveni anul acesta. E adevărat că restricțiile s-au relaxat, dar pentru spațiile la interior există încă în vigoare câteva măsuri. Revenirea va fi, cel mai probabil, extrem de lentă și abia din 2022 s-ar putea vorbi de o oarecare normalitate.