12 mart. 2021 | 12:38

Orașul subacvatic din Japonia e un mister pentru geologi. Cum s-a format și cât de vechi este

ACTUALITATE
Orașul subacvatic din Japonia e un mister pentru geologi. Cum s-a format și cât de vechi este

Sub valurile de pe coasta insulelor Ryukyu din Japonia, o serie de curioase formațiuni piramidale au captivat scafandrii și geologii de la descoperirea sitului în 1987. Orașul subacvatic din Japonia este încă un mister.

În 1987, un scafandru local care explora în largul coastei insulelor Ryukyu din sudul Japoniei a dat peste o descoperire uimitoare. La douăzeci și cinci de metri sub suprafață, a văzut o serie de trepte aproape perfect sculptate, cu margini drepte. Cunoscut astăzi sub numele de Yonaguni Monument, acest gigantic sit de 50 de metri lungime cu 20 de metri lățime este unul dintre cele mai neobișnuite situri subacvatice din lume, scrie BBC.

Orașul subacvatic din Japonia a captivat geologii

Poreclit „Atlantida Japoniei”, se crede că monumentul dreptunghiular, stivuit, asemănător unei piramide, are o vechime de peste zece mii de ani. Unii cred că este tot ceea ce rămâne dintr-o civilizație pacifică de mult pierdută, posibil construită de poporul preistoric japonez Jomon, care a locuit pe aceste insule încă din 12000 î.Hr.

Alții spun că situl seamănă cu formațiuni naturale din alte părți ale lumii, cu margini și suprafețe plane clar definite, cum ar fi Giant’s Causeway din Irlanda de Nord, ale cărei mii de coloane de bazalt interconectate au fost formate de o erupție vulcanică în urmă cu milioane de ani.

În ciuda pasajelor înguste ale monumentului Yonaguni, a intrărilor arcuite și a unghiurilor aparent paralele de 90 de grade, se crede că formațiunile neobișnuite sunt mai degrabă naturale decât artificiale. Mai ales că structura este atașată la o masă de roci mai mare. Este posibil ca straturile bine definite ale sitului să se fi format treptat din cauza poziției sitului într-o zonă predispusă la cutremure.

Deși povestea originii mitice a monumentului ar putea fi neadevărată, probabil că va continua să-i fascineze pe cei suficient de norocoși să se scufunde aici și să se apropie de acest fenomen geologic unic.