18 feb. 2021 | 12:18

Orange, pregătită pentru preluarea Telekom: ce se va întâmpla anul acesta și ce câștigă statul 

ACTUALITATE
Orange, pregătită pentru preluarea Telekom: ce se va întâmpla anul acesta și ce câștigă statul 

Orange a semnat un acord pentru preluarea unor operațiuni din cadrul Telekom, dar lucrurile au fost puse un pic pe pauză. Operatorul vine acum cu detalii despre tranzacție.

Orange a venit cu ceva detalii legate de tranzacția prin care preia o parte din operațiunile Telekom. La prezentarea bilanțului pentru ultimul trimestru al anului trecut, operatorul a amintit și de înțelegerea negociată cu grecii de la OTE. Înțelegerea vizează achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) la prețul de 268 milioane de euro.

Doar că Telekom Romania Communications este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni). Așadar, și oficialii români au un cuvânt de spus.

Ce se mai aude despre tranzacția dintre Orange și Telekom

Important de spus că această tranzacție are nevoie de aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului Concurenței. Orange se pregătește să preia toți clienții Telekom care au în acest moment internet fix, TV și telefonie fixă. Recent, Consiliul Concurenței se arăta îngrijorat de o posibilă concentrare în piața telecom.

Cu alte cuvinte, se temea că Orange va deveni prea mare după această tranzacție.

„Un test important pe zona asta cred ca va fi modul cum va decurge concentrarea sau vânzarea unora dintre activele fixe ale Telekom către Orange. Zona de concentrări economice este una în care ne așteptăm să se întâmple schimbări în perioada următoare. Pe măsură ce multe firme au dificultăți, ne-am aștepta ca unele dintre ele să fie cumpărate de concurenți care sunt mai eficienți și mai puternici”, spunea președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Orange a bătut palma pentru a cumpăra vechea companiei Romtelecom, adică servicii fixe. Până la data achiziției, Telekom (divizia de servicii fixe) era controlată astfel: 54% din acțiuni deținute de OTE și 46% de statul român. Până acum, Telekom a însemnat așa: Telekom Romania Communication (TKR), adică servicii fixe, și Telekom Romania Mobile Communications (TKRM), adică servicii mobile.

OTE își păstrează statutul de acționar majoritar al TKRM.

Interesant e însă că statul nu prea are nimic de spus. Există un memorandum, dat el nu e făcut public deocamdată. Mai mult, rămâne acționar minoritar și singura posibilitate ar fi să dețină un pachet de acțiuni în noua entitate creată. Deocamdată, însă, lucrurile și detaliile sunt vagi.