Cum vrea Orange să ”dea ora exactă” în 5G de la București: ce e laboratorul găzduit de Politehnica
Orange a încheiat un parteneriat cu Universitatea Politehnică din București pentru a pune bazele unui hub pentru 5G.
5G e considerată tehnologia viitorului și, dincolo de ce promite și ce face statul pentru susținerea implementării, companiile private au propriile interese. E motivul pentru care Orange a decis să facă un parteneriat cu Universitatea Politehnică din București. E vorba de un așa-numit laborator 5G.
Acolo se vor aduna ideile venite din mediul academic, dar și ale start-up-urilor şi companiilor dispuse să testeze soluţiile bazate pe această tehnologie.
Orange, pariu pe 5G cu Politehnica
Laboratorul din România este găzduit în Institutul de Cercetare Campus al UPB şi are în dotare tehnologii ce vor fi disponibile în reţeaua comercială în viitor, care însă astăzi pot fi testate doar în mediu de laborator:
- 5G Standalone Private Mobile Radio – componenta core a infrastructurii 5G;
- 5G New Radio – componenta de acces radio a infrastructurii 5G; componentele de Open RAN şi Open CORE bazate pe separarea software-ului de hardware permit virtualizarea funcţionalităţii reţelei radio sau reţelei core şi au capacitatea de a rula sistemul pe echipamente CoTS (Commercial-of-the-Shelf) şi pe interfeţe deschise;
- Edge Computing joacă un rol cheie ca tehnologie care permite reducerea distanţei dintre utilizatori (aplicaţii) şi servicii (date) şi facilitează garantarea latenţelor şi debitului de transmisii, după cum sunt solicitate de servicii şi aplicaţii.
“Pe site-ul laboratorului, 5glab.orange.ro, vor fi deschise mai multe apeluri de identificare proiecte şi colaborări care să beneficieze de infrastructura deschisă şi de expertiza echipei din laborator. Sunt urmărite 3 tipuri de apeluri: pentru companii, pentru startup-uri şi pentru proiecte de cercetare. Lansarea din România a 5G Lab este parte dintr-un program extins, dezvoltat de Grupul Orange, care îşi propune lansarea a 9 laboratoare Orange 5G Lab în Europa. Cercetătorii, companiile şi startup-urile vor putea să-şi testeze soluţiile şi serviciile, dar şi să descopere noi utilizări ale 5G într-un ecosistem bazat pe co-inovare, ce-i va ajuta să-şi transforme modelul de business şi procesele”, a transmis compania.
În prezent, reţeaua Orange 5G este disponibilă în Bucureşti şi în alte 14 oraşe: Bragadiru, Braşov, Chitila, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Măgurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popeşti-Leordeni, Predeal, Timişoara şi Voluntari.
Institutul de Cercetare pentru Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative este parte a Universităţii Politehnica din Bucureşti şi are ca obiectiv promovarea unui mediu inteligent de control, integrare şi coordonare a grupurilor de cercetare multi şi interdisciplinare din cadrul UPB.
Institutul are 42 de laboratoare de cercetare de la nanomateriale şi nanostructuri, până la Inteligenţă artificială, Comunicaţii sau Energie Verde.