06 mai 2021 | 14:30

Opțiunea de pe iPhone care promitea un somn mai bun e aproape inutilă pentru așa ceva

ACTUALITATE
Opțiunea de pe iPhone care promitea un somn mai bun e aproape inutilă pentru așa ceva

Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au efectuat un studiu pentru a vedea cât de multe funcții de reducere a luminii albastre, precum Apple Shift, îmbunătățesc calitatea somnului. Concluzia lor? Night Shift de pe iPhone nu ajută deloc.

În cadrul studiului, care a fost publicat în Sleep Health, cercetătorii BYU au evaluat calitatea somnului a 167 de adulți tineri, cerându-le fiecăruia să poarte un accelerometru la încheietura mâinii înainte de somn.

Participanților li s-au atribuit în mod aleatoriu trei condiții privind utilizarea iPhone-ului înainte de culcare: un grup nu și-a folosit deloc iPhone-urile, un grup și-a folosit telefonul fără Night Shift activat și un alt grup a folosit iPhone-ul cu Night Shift activat.

Modul Night Shift de pe iPhone nu prea te ajută să dormi mai bine

„Nu au existat diferențe semnificative în rezultatele somnului între cele trei grupuri experimentale”, au concluzionat cercetătorii.

Pentru persoanele care au dormit mai mult de șase ore pe noapte – a existat o oarecare îmbunătățire a calității somnului pentru cei care nu și-au folosit deloc smartphone-urile înainte de culcare. Dar Night Shift nu a avut un impact semnificativ și nu a existat nicio diferență între cei care au folosit smartphone-uri și cei care nu au făcut-o, atunci când somnul era mai mic de șase ore pe noapte.

„Acest lucru sugerează că, atunci când ești foarte obosit, adormi indiferent de ceea ce ai făcut chiar înainte de culcare. Presiunea somnului este atât de mare, că nu există efectul a ceea ce se întâmplă înainte de culcare”, a spus Chad Jensen, unul dintre cercetători.

În plus, cercetătorii au susținut că stimularea mentală, nu genul de lumină afișată, joacă un rol în impactul asupra calității somnului pentru cei care obțin în mod regulat o cantitate suficientă de somn.

Soluția pentru utilizatorii acestor dispozitive pare să fie aceea că vechea soluție dă roade mai bine decât orice altceva – evitarea utilizării smartphone-ului înainte de culcare îți poate îmbunătăți somnul. Însă studiul subminează credința comună că aceste caracteristici precum Night Shift (care are paralele în produsele realizate de alte companii în afară de Apple) pot atenua efectele negative ale utilizării smartphone-urilor asupra somnului.

„Deși există o mulțime de dovezi care sugerează că lumina albastră crește vigilența și face mai dificilă adormirea”, a explicat Jensen, „este important să ne gândim la ce porțiune din acea stimulare este emisia de lumină, față de alte stimulări cognitive și psihologice”.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele