Omul care a prevăzut, acum un secol, ce se va întâmpla în 2021. Predicțiile lui sunt uimitoare

Omul care a prevăzut, acum un secol, ce se va întâmpla în 2021. Predicțiile lui sunt uimitoare

Inventatorul și matematicianul Charles P. Steinmetz, apărea, în anul 1921, într-o ediție a ziarului local din Massachusetts, în care a prezis ce se va întâmpla în anul 2021.

Poate că, la prima vedere, unii oameni pot să nu considere că predicțiile sunt excepționale, însă trebuie să ținem cont de faptul că matemacianul trăia într-o epocă în care tehnologia își făcea loc timid în viețile oamenilor.

La acea vreme, doar 35% dintre americani aveau electricitate acasă.

Ceasurile cu alarmă, radiourile sau telefoanele fixe erau atunci considerate a fi vârful de tehnologie pe care și-l putea permite elita societății, sau de care beneficiau oamenii la hoteluri.

În acest context, predicțiile inventatorului despre tehnologia anilor 2000 sunt cu adevărat impresionante, fiind un fel de Jules Verne sau Leonardo Da Vinci în puterea sa de anticipare cu privire la evoluția tehnologică a secolului ce avea să urmeze.

A prezis exact ceea ce avem astăzi în case

Steinmetz descrie progresele tehnologice care au fost uimitoare la începutul anilor 1920, punctând invetii de neconceput pentru acea perioada, precum aparatele de aer condiționat, de gătit, bicicletele electrice și divertismentul la domiciliu în viitor.

„Când voi dori 70 de grade în casa mea, voi seta termostatul la 70 și temperatura nu va crește peste acel punct. Această temperatură va fi menținută uniform, indiferent de vremea de afară. Acest lucru va fi valabil și în zilele calde, când temperatura din exterior poate fi de 90 sau 100 de grade. Același aparat electric va răci aerul electric și, în plus, va menține umiditatea normală în orice moment”, spunea matematicianul despre ceea ce noi numim astăzi „aer condiționat”.

Despre aparatele profesionale de gătit, matematicianul, care trăia într-o societate ce nici măcar electricitate nu avea în proporție mai mare de 35%, anticipa deja apariția roboților de bucătărie, cuptoarelor inteligente.

El spunea că oamenii vor renunta la cărbune pentru a găti și vor putea găti pe masă: „Știm că acest lucru ar trebui să fie la o căldură de 230 de grade pentru o perioadă de 45 de minute, așa că setăm regulatorul la 230 de grade, 45 de minute. și încetează să-ți mai faci griji. La expirarea a 45 de minute, căldura este oprită automat”.

„Nu va mai fi nevoie să ieșim din casă pentru un moment de divertisment”

Steinmetz și-a imaginat, de asemenea, cum ar arăta divertismentul anului 2021: „Divertismentul în casele noastre va fi, de asemenea, îmbunătățit. Nu va fi nevoie să mergeți la o sală aglomerată, slab ventilată pentru un concert muzical. Pur și simplu împingem o priză într-o priză de bază, așa cum facem pentru aspirator sau lampă de masă și putem avea concertul adus în casele noastre”.

„Muzica va fi furnizată de o stație centrală și distribuită abonaților prin cablu, la fel cum primim astăzi serviciul nostru de telefonie”

Despre muzică, omul de știință anticipa ideal că „Muzica va fi furnizată de o stație centrală și distribuită abonaților prin cablu, la fel cum primim astăzi serviciul nostru de telefonie”.

„Electricitatea va fi utilizată atât de în general, încât costul va fi probabil repartizat pe baza unei taxe, cum ar fi taxa noastră de apă de astăzi”, mai spunea omul de știință.

„Electricitatea va fi atât de ieftină încât nu va plăti pentru instalarea contoarelor, citirile efectuate și păstrarea unui sistem de conturi”, a mai spus savantul. În această predicție despre energia electrică „prea ieftină pentru contorizare”, Steinmetz era cu mult înaintea timpului său, iar predicția rămâne momentan o promisiune neîmplinită.

A prezis că vom folosi mașini electrice în anii 2021

„Odată cu îmbunătățirile electrice care vor urma, va exista o schimbare în sistemul nostru de transport. Vor exista mai multe automobile electrice și vor fi dezvoltate biciclete și tricicluri electrice”, prezicea omul de știință la debutul anilor 1900.

Totuși, această predicție merită discutată, în contextul în care, în 1900, o treime din toate mașinile de pe drumurile SUA erau electrice și în anii 1910 circulau o mulțime de vehicule electrice.

Automobilele electrice au fost construite pentru prima dată la începutul anilor 1800. De asemenea, încă din jurul anilor 1899-1900, numărul de automobile electrice vândute era mult mai mare decât cel al altor tipuri de maşini, cum ar fi cele cu alimentare pe benzină sau abur.

Oamenii din anii 1920 ar fi probabil uimiți că folosim combustibili fosili pentru a ne alimenta mașinile o sută de ani mai târziu.

Steinmetz a murit în octombrie 1923, la doar doi ani de la publicarea acestui articol.