12 ian. 2021 | 18:27

OMS cere prudență: când își vor atinge scopul, de fapt, vaccinurile

ACTUALITATE
OMS cere prudență: când își vor atinge scopul, de fapt, vaccinurile

Omenirea a intrat în 2021 cu un strop de speranță. Sunt disponibile mai multe vaccinuri anti-Covid pe piață, iar campaniile de imunizare au început în multe țări. Dar OMS cere prudență.

Pe piața europeană sunt autorizate deja două vaccinuri: cel produs de Pfizer/BioNtech și cel al americanilor de la Moderna. Cel mai probabil, în curând va începe imunizarea și cu vaccinul produs de AstraZeneca. Campaniile de imunizare au început în toate statele membre și nu numai.

Doar că imunitatea colectivă nu va fi atinsă așa de ușor. 2021, spre exemplu, este un termen prea optimist, arată OMS, care insistă că măsurile de respectare a distanțării sociale, spălatul pe mâini și purtarea măștii trebuie respectate în continuare.

Imunitatea colectivă, abia în 2022, crede OMS

Imunitatea colectivă contra Covid-19 nu va fi atinsă anul acesta, cu toate că vaccinurile au început să fie distribuite în numeroase ţări, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Nu vom ajunge (…) la imunitatea colectivă în 2021”, e mesajul transmis de responsabilul ştiinţific al OMS Soumya Swaminathan, în timpul unei informări de presă la Geneva.

Așadar, măsurile cerute pe perioada pandemiei trebuie respectate în continuare. Oficialul a subliniat importanţa continuării aplicării măsurilor de protecţie precum distanţarea fizică, spălarea pe mâini şi purtarea măştii pentru a controla pandemia. Swaminathan a apreciat „progresele incredibile” făcute de oamenii de ştiinţă care au reuşit să dezvolte nu unul, ci mai multe vaccinuri sigure şi eficace împotriva noului virus în mai puţin de un an. Şi a subliniat că lupta cu pandemia „durează”.

„Durează producţia de doze, şi nu vorbim doar de milioane, ci de miliarde”, a punctat ea, făcând apel la populaţia lumii să „aibă răbdare”.

Swaminathan a dat asigurări că vaccinurile vor ajunge în toate ţările. „Între timp, nu ttrebuie să uităm de măsurile de protecţie, care funcţionează”, a spus responsabilul ştiinţific. Potrivit acesteia, este necesar ca toate sistemele publice de sănătate să prevină răspândirea virusului „în tot acest an cel puţin”. 

Cum merge campania de vaccinare în România

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, susține că platforma de programare pentru etapa a doua de vaccinare va fi operaţională începând din data de 15 ianuarie. Lucrurile merg înainte, așadar.

Ce înseamnă etapa a doua? – înseamnă că vor fi vaccinați în acelaşi timp atât persoanele care sunt la grupa de risc pentru forme severe, persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boli cronice, precum şi persoanele care deservesc activităţi esenţiale.

„În ceea ce priveşte modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie, de la ora 15,00, se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Modalitatea de programare va fi pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani – programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center. Şi aici, ca noutate, vom avea un număr unic, la nivel naţional – 021.414.44.25. Practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele de 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui judeţ. O altă modalitate de programare se poate face prin direcţia de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care pot să-şi facă cont şi să înscrie până la maximum 10 persoane din aceeaşi familie”, a declarat Gheorghiţă la Palatul Victoria.

Pentru a doua etapă vor fi operaţionalizate 750 de centre, cu peste 1.700 de puncte de vaccinare.